Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Две године од смрти Верице Бараћ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 03. 2014.

Извор: Танјуг, Б92

Две године од смрти Верице Бараћ

Данас се навршавају две године од смрти Верице Бараћ, председнице Савета Владе Србије за борбу против корупције. За председницу Савета за борбу против корупције именована је 23. маја 2003. године. Савет је Влада Србије формирала децембра 2001, а до марта 2012. он је влади доставио више од 70 извештаја, иницијатива, анализа и предлога.

 

Рођена је у Чачку 14. јуна 1955. а дипломирала је на Правном факултету Универзитета у Београду. Након завршених студија радила је неколико година у ПКБ Београд.

Потом у Чачку ради у општинској управи, а од 1997. до 2001. је јавни правобранилац те општине.

Била је један од лидера антиратног протеста Грађанског парламента Чачка у врема НАТО бомбардовања 1999. године.

Била је такође међу оснивачима Грађанског парламента Србије 2000. а до 2003. је и председница те организације.

Бараћ, која је испољила изузетну истрајност и упорност у борбу против корупције, одликована је постхумно, 15. фебруара ове 2014. године поводом Дана државности Србије, Златном медаљом за заслуге због изузетних заслуга у борби против корупције и за афирмацију принципа људских права и правне државе.

Крајем прошле године су окончане истраге о 24 спорне приватизације на које су Бараћ и Савет за борбу против корупције указали десетак година раније.

Добитница је награде "Витез позива", коју невладина организација Лига експерата (ЛЕКС) додељује на Светски дан људских права појединцима који су се истакли у својим професијама.

Приредила је књигу Грађанског парламента Србије "Правац промена" и три зборника извештаја и иницијатива Савета за борбу против корупције.

Повељу за грађанску храброст "Драгољуб Стошић" добила је 2008. године од Уније синдиката и Куће правде Стразбур, а награду "Освајање слободе" Фонда Маја Маршићевић-Тасић, 2010. године.

Преминула је 19. марта 2012, после дуге и тешке болести.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси