Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нишка телевизија пред банкротом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 07. 2009.

Извор: Блиц

Нишка телевизија пред банкротом


Град заборавио на медиј


Плате, које у просеку не прелазе 20.000 динара, касне већ два месеца. Нема новца ни од маркетинга

На захтев већине запослених, директор Нишке телевизије (НТВ) Славиша Поповић је поднео оставку. Судбина овог медија, чији је оснивач Скупштина града Ниша, потпуно је неизвесна, плате касне два месеца, оглашивача је све мање, а новца из градског буџета нема. Нишкој телевизији је одбијен захтев да у ребалансу буџета добије два милиона динара. Због изузетно лошег материјалног стања, Самостални синдикат је натерао директора Славишу Поповића да поднесе оставку. Петицију за његову смену је потписало 90 до 100 запослених.

- Тражили смо од челника локалне власти да нам помогну да преживимо док не постанемо регионални јавни сервис. Одбили су захтев и нисмо добили додатне паре у ребалансу буџета. У градском буџету нам је за 2009. годину одобрено 35 милиона динара. Међутим, због мањка новца из маркетинга, јер је због економске кризе све мање оглашивача, ми не можемо да преживимо. Нама само за плате, које су најниже него у свим јавним предузећима и институцијама у Нишу, месечно треба 4,5 милиона динара. Плате касне, тек смо недавно примили аконтацију за мај. Запослени су веома незадовољни и забринути - каже главни и одговорни уредник НТВ Драган Миљковић.

Новинари наводе да је просечна плата у НТВ мање од 20.000 и да сви запослени једва преживљавају. Главни и одговорни уредник зарађује 42.000 динара. Миљковић подсећа да су грађани Ниша за медије ове године издвојили 55 милиона, али да су паре додељене и другим приватним медијским кућама.

- Нишлије су показале да им је стало до НТВ јер је њих 35.000 потписало петицију да се не приватизујемо. Влада Србије је прихватила тај наш захтев и тренутно чекамо да постанемо регионални јавни сервис. То исто чека и ТВ Крагујевац, ТВ Врање, док је Студио Б успео да постане градска телевизија у Београду према Закону о главном граду. То је урадио и Нови Сад, тако да је Телевизија „Аполо“ сада регионални јавни сервис. Ако нам дозволе да постанемо регионални јавни сервис, добићемо и део пара од ТВ претплате. Сигуран сам да би Нишлије боље плаћале ТВ претплату кад би знале да ће део да се врати њиховом граду - тврди главни и одговорни уредник НТВ. Нико од градских челника није хтео да коментарише стање у НТВ-у, уз објашњење да „нису ресорно задужени за медијски сектор“.

В. Торовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси