Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Интернет је напунио 25 година
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 03. 2014.

Извор: АБЦ Србија

Интернет је напунио 25 година

Пре 25 година, интернет је био само замисао једног непознатог информатичара. Од тада је постао глобални феномен који је променио животе милионима људи.

Британац Тим Бернерс Ли је пре четврт века радио у једној од лабораторија Европског савета за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) у Женеви када му је синула идеја како да комбиновањем различитих техника олакша прегледање и сортирање информација путем умрежених рачунара.

Свој изум представио је у чланку објављеном 12. марта 1989. који се сматра "крштеницом" World Wide Weba.

"У почетку су га колеге потпуно игнорисале", казао је за АФП Марк Вебер, креатор и конзерватор програма о историји интернета у Музеју историје информатике у Калифорнији.

Бернерс је коначно успео да убеди ЦЕРН да прихвати његов програм након што је доказао његову ефикасност путем онлајн телефонског именика. Програмирао је први веб-сервер на коме је било могуће снимити документе, осмислио први претраживач за проналажење страница на интернету као и могућност повезивања докумената, тј. оно што данас називамо линковање.
Од 1995. интернет доживљава брзу експанзију.

Његов утицај се шири на све већи број активности, од читања преко писања медијских садржаја, до учења, политичког ангажмана, па све до комуникације са пријатељима и родбином.

Међутим, један од главних принципа интернета - отвореност и једнако право приступа, данас је озбиљно угрожен.

"Проблем је у томе што је могуће ограничити способност људи да критикују владу или направити интернет са више брзина у којем је иноваторима, критичарима и борцима за људска права све теже да допру до шире публике", сматра Вебер, додајући да је "мрежа" тек напола изграђена и да још увек није обухватила цео свет.

Иначе, актуелни Закон о оглашавању (рекламирању) Србије ‎и после 25 година - још не препознаје интернет као медиј за дистрибуцију оглашавања.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

12.03.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 19:22

Internet je zvanicno "rodjen" u Nici, 1989.?

Prethodna reforma svetskog telekomunikacionog sistema formalno je pocela reorganizacijom Medjunarodne unije za telekomunikacije (ITU) tako sto je njena Konferencija opunomocenika (Nica, 1989) prvo promenila Medjinarodnu konvenciju o telekomunikacijama (Najrobi, 1982) u Ustav i Konvenciju ITU. Ova promena, koja je prakticno zavrsena na istorijskoj Dodatnoj konferenciji opunomocenika (Zeneva, 1992), obavljena je prvenstveno radi revizije sastava i metoda rada ITU, i radi uvodjenja Interneta na mala vrata medjunarodnog prava kao buduce zamene za medjunarodnu telekomunikacionu mrezu.

Zato nisam bio siguran, do sada, da li je Internet, kao medjunarodna telekomunikaciona mreza, zvanicno "rodjen" na Konferenciji opunomocenika u Nici, 1989. ili na Dodatnoj konferenciji opunomocenika u Zenevi, 1992.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси