Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Брадић: Србија неће бити медијски гулаг
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 07. 2009.

Извор: Данас

Брадић: Србија неће бити медијски гулаг

У Скупштини Србије почела расправа о Изменама Закона о нформисању

Београд - Посланици Скупштине Србије јуче, касно по подне, уз велико негодовање опозиције, почели су обједињену расправу о Изменама закона о јавном информисању и Закона о културу.


Највише негодовања изазвала је чињеница да су свега два сата, пре почетка седнице парламента, посланицима достављени амандмани на Предлог измена и допуна закона о информисању, чија се суштина своди на укидање оснивачког капитала и смањење висина казни предвиђених Предлогом тог законског акта.

Доста замерки упућено је на спајање две, у овом тренутку неспојиве тачке - „културе и информисања, од којих је једна по хитном поступку, а друга у редовној процедури“. Помоћница министра културе за медије Наташа Вучковић-Лесендрић објаснила је за Данас да је укидање оснивачког капитала за медије предложено како би се, првенствено, олакшало пословање нискотиражних новина.

Када је реч о смањењу новчаних казни предвиђених предложеним изменама и допунама, наша саговорница је прецизирала да је казна дефинисана у распону од 25 до 100 одсто вредности тиража, односно огласног простора у којем се објављују неистините информације. Она је додала да је такав распон казне предвиђен и приликом објављивања информација у којима се починиоци кривичног дела оглашавају кривим без правоснажне судске одлуке, као и у текстовима у којима се угрожава развој малолетника, односно објављује порнографски садржај и не штити идентитет малолетне особе.

Помоћница министра напоменула је да је износ казне смањен у односу на непоштовање обавезе објављивања импресума и обавезе да главни и одговорни уредник медија има пребивалиште у Србији. Она је навела да је умањен износ новчане казне за објављивање информација које угрожавају исход кривичног поступка и необјављивање исправке. Амандманима је јасно дефинисана обавеза уписа медија у регистар јавних гласила као и конкретне новчане казне у случају повреде закона у том погледу.

Министар за културу и информисање Небојша Брадић, објаснио је јуче да су амандмани поднети на основу примедби медијских удружења и стручне јавности, како би се извршиле корекције предложеног текста.

- Употреба Европе ових дана је достигла размере које не знам да ли треба да нас више жалосте или радују. Жалосте, зато што се на те цивилизацијске, етичке и законске норме позивају они који не само да те високе стандарде не поштују у свом дворишту, рекао је Брадић.

Он је додао да нико озбиљан не може да поверује да у Србију долази време медијског гулага. Иако се очекивало да ће након поправке закона о информисању СПС гласати за закон, јуче је децидирано речено да ће посланици СПС остати уздржани и да њихов став ништа не може да промени. И посланици ПУПС и ЈС гласаће против. Против Предлога закона већ су се изјаснили СРС, СНС, ДСС и НС, док су посланици ЛДП рекли да ће се изјаснити на самој седници.

Антрфиле : Министри уверени у усвајање Предлога

Министар здравља Томица Милосављевић и министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић рекли су на јучерашњој конференцији за новинаре након седнице Владе да очекују да ће Предлог измена и допуна закона о јавном информисању, након што је Влада усвојила амандмане на овај документ, добити неопходну већину посланика у Скупштини Србије. Милосављевић је рекао да јуче није било посебне расправе о том законском предлогу, али да очекује да ће у парламенту постојати већина за његово усвајање. Марковић је истакао да су усвајањем амандмана на овај законски предлог уважене примедбе стручне јавности и новинарских удружења.

М. Р. М - И. Т.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси