Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Анем осудио кампању против РРА поводом одлуке на јавном конкурсу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 03. 2014.

Извор: Анем

Анем осудио кампању против РРА поводом одлуке на јавном конкурсу

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) осуђује неодмерене изјаве које се поводом поновљеног јавног конкурса за издавање дозволе за емитовање телевизијског програма са националним покривањем пласирају посредством страних новинских агенција, као и кампању против Републичке радиодифузне агенције и њене одлуке, која се води на програму кабловског канала ТВ Нова.

АНЕМ указује на то да било чије лично незадовољство резултатима конкурса не оправдава једностране и континуиране нападе на институције. Закон о радиодифузији предвидео је да незадовољни одлукама РРА имају право на приговор самој агенцији, а у случају одбијања приговора и право на тужбу суду у управном спору. Медијски напади, уместо приговора и тужби у поступку заснованом на закону, само јачају сумњу да они који иза таквих напада стоје заправо и немају аргументе правне природе.

Једностране нападе на институције овакве врсте сматрамо недопуштеним притиском на тела која треба да донесу на закону засновану одлуку у једном правно уређеном поступку, без обзира на то да ли је у питању сама РРА у поступку по приговору, или суд. Једностране нападе сматрамо и повредом одредаба важећег Кодекса понашања емитера оних ималаца дозволе који у таквим кампањама учествују.

АНЕМ подсећа да је био против расписивања и претходног и поновљеног конкурса за издавање дозволе за емитовање телевизијског програма са националним покривањем, јер је сматрао да тај конкурс угрожава процес дигитализације, као и да се спроводи без важеће стратегије развоја радиодифузије и по превазиђеном закону чија се измена очекује.

Нажалост, поновљени јавни конкурс за издавање дозволе за емитовање телевизијског програма са националним покривањем окончан је одлуком РРА која није резултат уважавања аргумената АНЕМ-а.

АНЕМ, упркос свему, позива своје чланице, али и друге емитере у Србији, да се уздрже од једностраних медијских напада на Радиодифузну агенцију, те да евентуално незадовољство одлукама регулатора изразе у за то законом прописаној форми, не злоупотребљавајући чињеницу да емитују програм и на тај начин утичу на јавно мњење.

Другачије поступање, након што је РРА своју одлуку на конкурсу већ донела а рокови за изјављивање приговора почели да теку, није ништа друго до непримерен и неприхватљив притисак на институције.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси