Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ОЕБС тражи ослобађање новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 03. 2014.

Извор: Танјуг, Б92

ОЕБС тражи ослобађање новинара

Представница ОЕБС за слободу медија Дуња Мијатовић заложила се данас за хитно ослобађање двоје украјинских новинара "киднапованих 9. марта".

"Изузетно сам забринута због ескалације напада на новинаре на Криму", навела је Мијатовић у саопштењу, истичући да је одговорност за безбедност новинара на "онима који одговарају за спровођење закона и одржавање реда на Криму".

"Они морају одмах да ослободе те новинаре", рекла је Мијатовић. 

Забринутост због "отмице новинара 9. марта на контролном пункту на уласку на Крим" изразили су и "Репортери без граница". 

"Снаге које данас фактички контролишу Крим одговорне су за судбину тих новинара. Тражимо да одмах доставе информацију о месту где се они налазе и какво је њихово здравствено стање, и да их што пре пусте", рекао је генерални секретар те организације Кристоф Делуар, пренео је Ројтерс. 

"Шокирани смо свакодневно све већим обимом насиља према новинарима који извештавају о догађајима у региону. Крим се постепено претвара у зону потпуног безакоња, под контролом наоружаних банди, чија анонимност само јача осећање њихове некажњивости. Учесталост планираних напада на новинаре, као и ниво цензуре личе на свесне покушаје да се тај регион претвори у место одакле не стижу никакве информације", навели су Репортери без граница. 

Репортери, чије је седиште у Паризу, саопштили су да је у недељу нестала новинарка "Украјинске недеље" Елена Максименко, заједно са две активисткиње протеста на кијевском Тргу независности (Мајдану незалежности) Екатерином Будко и Александром Рјазанцевом. 

Ројтерс преноси да су њих три приведене након што су "наоружани људи без препознатљивих ознака" на руци једне од њих видели тетоважу - симбол Мајдана. 

Други новинар, становник Крима Олексиј Бик који ради за интернет-портал "Главком" видео је да су њих три одвезене, наводи британска агенција, додајући да је он ухапшен на истом пункту заједно са његовим возачем Евгенијем Рахном и фоторепортером-фриленсером Ољесом Кромпљасом. 

Бик је ослобођен, али његова два сапутника још нису, наводе Репортери без граница.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси