Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет за штампу: Телеграф и Курир прекршили Кодекс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 03. 2014.

Извор: Савет за штампу

Савет за штампу: Телеграф и Курир прекршили Кодекс

Текстом „Отварајте очи, краду где стигну: Новинарка спречила пљачку у центру Београда”, објављеним 26. јануара 2014. године и објављивањем увредљивих и дискриминаторских коментарима читалаца испод текста, портал „Telegraf.rs“ прекршио је Кодекс новинара Србије, закључила је Комисија за жалбе Савета за штампу на последњој седници.

Иако Комисија верује да намера аутора текста није била да стигматизује Роме приказујући их као крадљивце, него да укаже на појаву, редакција је морала да води рачуна о томе да о Ромима већ постоје бројне предрасуде и да их овако интонирани текстови само додатно подстичу.

На истој седници Комисија је, одлучујући о жалби председника Нове странке Зорана Живковића, закључила да је серијом текстова, објављених од 5. до 8. фебруара 2014. године, дневни лист “Курир” прекршио одредбе Кодекса новинара које се односе на обавезу тачног, објективног и потпуног извештавања и прављења јасне разлике између чињеница, коментара, претпоставки и нагађања. Лист је прекршио и одредбе које забрањују објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина и прописују обавезу неговања културе и етике јавне речи.

Комисија за жалбе одлучила је и да дневни лист “Данас” није прекршио Кодекс објављивањем коментара “Кад Танјуг закаже”, како је то сматрао подносилац жалбе, агенција Танјуг. Такође, по мишљењу чланова Комисије, Кодекс новинара Србије није прекршио ни недељник “Бечејски мозаик” тиме што је објавио писмо читаоца под насловом “Бесомучна сеча”.

Одлуке Комисије за жалбу Савета за штампу можете погледати на сајту www.savetzastampu.rs.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси