Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јоцић износи завршну реч о Пуканићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 03. 2014.

Извор: Танјуг, Б92

Јоцић износи завршну реч о Пуканићу

Сретен Јоцић данас би у Специјалном суду у Београду требало да изложи своју завршну реч поводом оптужби да је организатор убиства Ива Пуканића и Ника Франића.

Јоцић, познат и као Јоца Амстердам, је на почетку суђења пре три године, тврдио да нема везе са тим биством и да су му хапшење и овај процес сместиле "хрватско - албанско - црногорска мафија".

Крајем јануара Тужилаштво за организовани криминал предложило је суду да Јоцића осуди на 40 година затвора због организовања убиства, а исту казну је тражило и за припадника београдског дела његове екипе Жељка Миловановића, као директног извршиоца убиства. За Миленка Кузмановића који је, према ставу тужилаштва, био задужен за логистичку подршку Јоцићевој банди, тужилаштво је тражило казну "не мању од 15 година затвора". 

Подсетимо, власник хватског "Национала" Иво Пуканић и његов сарадник Нико Франић убијени су 23. октобра 2008. у Загребу. 

Тужилаштво сматра да је Јоцић организовао убиство Пуканића по налогу Н. Н. лица које му је за то платило милион и по евра, а да је мотив убиства било користољубље. 
Тужилаштво је, такође, у завршној речи закључило да је јасно доказано ко је извршио ликвидацију, да је тешко доћи до налогодаваца, али да је неспорно утврђено да је мотив убиства Пуканића било његово писање о међународном шверцу цигарета, као и његово сведочење о томе пред судом једне европске земље. 

Миловановић је прошле године у Загребу у одсуству осуђен на 40 година затвора, јер је подметнуо експолозив којим су рањени хрватски новинари. 

Јоцић је ухапшен 27. априла 2009. у Београду и до прошле зиме је био у притвору када је пребачен у затвор на одслужење казне од 15 година за убиство Горана Марјановића 1995. године. Миловановић је такође у притвору, а Кузмановић је од 9. марта 2013. године, после готово три године у притвору, пуштен да се брани са слободе. 

Хрватском делу Јоцићеве групе Роберту и Луки Матанићу, Амиру Мафаланију, Бојану Гудурићу и Слободану Ђуровићу, као и Миловановићу судило се у Загребу. Врховни суд Хрватске првостепену пресуду којом су били осуђени на 150 година затвора смањио је у априлу за свега две године. 

Роберту Матанићу који је организовао групу Врховни суд је потврдио 33 године затворске казне, његовом блиском рођаку Луки Матанићу јединствена казна смањена је са 16 на 15 година, а то је учињено и за Амира Мафаљанија. 

Жељку Миловановићу који је експлозивом у мопеду који је довезао у двориште "Национала" убио Пуканића и Фрањића потврђена је максимална затворска казна од 40 година затвора, а Бојану Гудурићу који је у резерви чекао са снајпером ако експлозив затаји потврдјена је казна затвора од 30 година. Ђуровић је као посредник између наручиоца убиства и извршиоца осуђен на 25 година затвора. 

Према српској оптужници, мотив убиства Пуканића је то што је у медијима у Хрватској и Србији износио сазнања о деловању више криминалних група на подручју Србије и земаља у окружењу. 

Загребачки суд није утврдио постојање злочиначке организације, како се наводи у оптужници, као ни наручиоца убиства, па тако ни мотив Пуканићеве ликвидације.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси