Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Велика ‘Блицова’ иизборна превара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 03. 2014.

Извор: Информер

Велика ‘Блицова’ иизборна превара

На 2.730.000 адреса свих домаћинстава „Блиц“ послао предизборни додатак и тако прекршио законе о оглашавању, али и о трговини и заштити потрошача.

Дневни лист „Блиц“ грубо крши најмање четири закона тако што ових дана на 2.730.000 адреса свих домаћинстава у Србији шаље своје специјално издање о ванредним парламентарним изборима, открива Информер.

Наиме, закони о оглашавању и трговини забрањују слање огласних порука или производа на кућне и пословне адресе грађана без претходне сагласности примаоца. За тај прекршај запрећене су казне од 100.000 до чак два милиона динара.

Ко је платио доставу?

На све то, специјално изборно издање „Блица“ дистрибуира се преко државног предузећа „Пошта Србије“, а потпуно је непознато да ли је и по којој цени та услуга плаћена. По доступном ценовнику, дистрибуција 2.730.000 примерака новина на територији Србије кошта 32.760.000 динара (12 динара по комаду). Незванично, извори из врха „Поште“ кажу да је велики део трошкова доставе тог издања компензован.

- Читав посао јеорганизован тако да сви поштари у Србији уз рачуне за струју и инфостан, уз писма и остале пошиљке свим грађанима носе и „Блиц“. Не верујем да је плаћена пуна цена доставе, а питање је и да ли је уопште и шта плаћено - каже наш саговорник.

Нико у „Пошти“ није јуче хтео да за Информер говори о томе.

Шабић збуњен

Даље, посебно проблематично јесте и то што је на тај начин издавач „Блица“ стављен у повлашћен положај у односу на све друге у Србији. Главни уредник „Блица“ Веселин Симоновић јуче није желео да одговори на наша питања овим поводом.

- Нисам расположен да вам дам никакав коментар о томе - поручио је Симоновић. Сасвим је, иначе занимљиво, да повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић каже да је збуњен и да му „није јасно да ли је у овом случају прекршен закон“!?!

Екипа Информера

Прикривена пропаганда ДС?

У фамозном изборном додатку, који ће се, према најавама из „Блица“, делити и за време изборне тишине, може се препознати прикривена пропаганда Демократске странке.

Тако, на пример, на прве две стране овог додатка објављена је анкета с познатим јавним личностима о изборима.

Велика већина анкетираних притом је препознатљива или по томе што су се раније ангажовали у кампањи ДС или што јавно подржавају ставове демократа.

Истовремено, на дуплерици је главна, доминантна слика плакат с Ђинђићевим ликом и слоганом „Поштено“.

Тужите „Блиц“

Информер позива све читаоце и грађане Србије које је „Блиц“ узнемирио слањем специјалног издања на кућну или пословну адресу да против издавача „Рингијер Аксел Шпрингер“ поднесу пријаве поверенику за информације од јавног значаја Родољубу Шабићу или надлежном суду.

Казне до два милиона

Закон о оглашавању у члану 9. предвиђа да је забрањено оглашавање слањем огласних порука без сагласности примаоца поруке.

Закон о електронској трговини у члану 8. предвиђа да је коришћење електронске поште у сврху слања нетражене комерцијалне поруке дозвољено само уз претходни пристанак лица ком је порука намењена.

Закон о заштити потрошача у члану 25. као кажњиво „насртљиво пословање“ дефинише вишеструко обраћање потрошачу противно његовој вољи, и то телефоном, факсом, електронском поштом, класичном поштом...

Закон о трговини у члану 18. предвиђа да трговац може да нуди робу и услугу потрошачу који је није тражио, али не тако да непримерено узнемирава лица према којима је понуда усмерена.

Предвиђене казне за правна лица износе од 100.000 до два милиона динара, за предузетнике од 10.000 до 500.000, а за одговорна физичка лица од 10.000 до 150.000 динара

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси