Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Саслушан Бранко Црни за убиство Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 03. 2014.

Аутор: Ј. Л. Извор: Данас

Саслушан Бранко Црни за убиство Ћурувије

Некадашњи припадник Државне безбедности Бранко Црни на саслушању у Тужилаштву за организовани криминал у оквиру истраге убиства новинара Славка Ћурувије није изнео директна сазнања о том злочину, речено је Данасу незванично.

 

Бранко Црни сведочио је о раду РДБ у ратним условима током НАТО бомбардовања 1999, изјашњавајући се о документима и процедурама и о унутрашњој организацији Службе. О самом убиству Ћурувије, наводно, нема сазнања.

Према доступним подацима, иако је почетком двехиљадитих био у притвору у предмету изношења досијеа политичара из ДБ, Црни је сада први пут пред истражним органима испитан о убиству Ћурувије.

У време убиства 11. априла 1999. он је био помоћник за оперативне послове тадашњег начелника РДБ Радомира Марковића, а на то место је дошао са позиције начелника за контраобавештајну заштиту српске и савезне владе.

После петооктобарског преврата означен је као Марковићев близак сарадник од највећег поверења, а на брифингу за новинаре, нови начелник РДБ Горан Петровић повезао је Црног са 600 килограма хероина који је Служба "депоновала" у сефовима Комерцијалне банке. Такође је довођен у везу са селективним уништавањем документације и архиве РДБ одмах након 5. октобра 2000, када је, према информацијама недељника Време, уништено 11.000 докумената, што спаљивањем, што чишћењем рачунарских хард-дискова под криптозаштитом.

Ћурувијино убиство је, са делимичним уништавањем документације ДБ, такође довео у везу Горан Петровић тврдећи да недостаје 83 минута извештавања агената са терена - односно опис кретања Ћурувије - на дан ликвидације. На поменутом брифингу, Петровић је испричао и да је Ћурувија требало да буде убијен дан раније 10. априла, али да је "акција отказана" како се не би среле екипе за праћење ДБ и ликвидатори "лицем у лице".

У медијима се може наћи и податак да су Црни и Милан Радоњић, некадашњи шеф београдског центра РДБ, оптужен да је организовао злочин, кумови.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси