Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оживљен амбијент и атмосфера деведесетих
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 03. 2014.

Аутор: Александар Ђурђев Извор: Данас

Оживљен амбијент и атмосфера деведесетих

Отворено писмо уреднику Радио-телевизије Србије Ненаду Љ. Стефановићу

 

Нисмо ни слутили да ће поједини државни службеници, док се боримо за бољу будућност, успети да нас врате у мрачну прошлост. Као прогресивне снаге које верују у уређену и организовану Србију, са жаљењем констатујемо да се на Радио телевизији Србије одвијају ретроградни процеси, и да је самовољом појединца, у јеку предизборне кампање 2014. године, оживљен амбијент и атмосфера која је, унутар и око јавног сервиса, владала мрачне 1991. године.

Поуздано знамо, господине Ненаде Љ. Стефановић, да је Ваша заслуга и највеће уредничко достигнуће што сте у рекордном року успели  медијски јавни сервис да претворите у забрањену зону за сталожене и честите, а домаћи терен за екстремисте и истрошене политичаре.

Тако су секунде на јавном сервису постале уобичајена и редовна привилегија како за оне који су, колико јуче, испред РТС-а митинговали наоружани јајима, пајсерима и екстремистичким повицима, тако и за оне који су наоружани неолибералним законима решили да разоружају вредне и одговорне људе у Србији.

Врата студија јавног сервиса отворена су, дакле, за све оне који раде против jавног интереса, било да су то помахнитали екстремисти на Сорошевим фондовима, који верују да је сила једини прихватљив аргумент, било да су то бивши и садашњи министри, бивши и садашњи господари живота и смрти који верују да су вредни људи статистика која се лечи отказима, прислушкивањем и рестриктивним законима.

Константно и без изузетка, врата су затворена само за уравнотежене. Јер, такви се не уклапају у калуп који сте својеручно направили и којег се, Ненаде Љ. Стефановићу, без изузетка придржавате као самопрокламовани господар српског медијског простора. Тај калуп формира слику девијантног друштва – и зато је Трећа Србија као представник пристојних људи, према званичним подацима РРА, убедљиво најмање заступљена у програму Радио телевизије Србије.

Последњих година се на сва звона причало о проблему претплате, а људи који су одбијали да плате тај намет представљани су као државни непријатељи.

Заборавили сте, међутим, господине Ненаде Љ. Стефановић, да истакнете како сте се Ви, уместо на научни, школски или образовни програм, претплатили на промовисање лоше слике о Србији. Ви то радите свесно, намерно и смишљено са циљем да грађанима огадите политику и извршите притисак да не изађу на изборе.

Само у таквој матрици могуће је да државом владају најгори. Толико сте се уживели у улогу ригидног господара медијског живота и смрти, да грађани оно Љ. између вашег имена и презимена тумаче као скраћеницу за – Љотићевац. Таквом господару, убер бирократи, мора се сагињати и клањати за покоју секунду медијске присутности. Тај принцип, неприхватљив је нормалној Србији коју заступамо, како 1991. године тако и данас.

Од свих невероватних ствари у српском друштву, можда је најневероватније што је државна телевизија почела да се понаша антидржавно, савест народа почела да промовише несавесно понашање, а јавни сервис почео да занемарује јавни интерес.

Невероватно је да је Ваша порука грађанима сублимирана у крилатици: имате право да видите све, осим онога што је нормално.

Да ствари функционишу нормално, не би било потребе за овим писмом. Док је Србија пред пожаром, није нормално да нам РТС приказује како се бабе чешљају.

Када већ ствари не функционишу како је нормално, онда ћемо се макар ми трудити да функционишемо тако – са секундама или без њих.

Ипак, једне ствари морате бити свестан: са вама или без вас, ускоро ће се десити прерасподела снага на политичкој сцени Србије која ће довести до трансформације друштва. У том друштву, РТС више неће бити сигурна кућа за политичке и квазиполитичке баба Симане, већ сервис свих грађана Србије. У том друштву, РТС ће полагати рачуне грађанима од којих и живи. А ви и вама слични који држећи заставу Србије радите против ње, завршићете на сметлишту историје.

С поштовањем,

Александар Ђурђев,

генерални секретар Треће Србије

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси