Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Омогућити равноправно информисање бирача
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 03. 2014.

Извор: Данас

Омогућити равноправно информисање бирача

Уочили смо да су и РТС и РТВ пропустили да обезбеде бесплатно и равномерно, без дискриминације, емитовање промоције групе грађана Трећа Србија односно листе Трећа србија - за све вредне људе.

 

Захтевамо да Савет РРА наведеним емитерима изрекне мере у складу са Законом о радиодифузији и другим принудним императивним прописима.

„Трећа Србија поднела је данас, 05. 03. 2014. године, представку Савету Републичке радиодифузне Агенције представку против:

1. РАДИОДИФУЗНЕ УСТАНОВЕ СРБИЈЕ - РТС,

2. РАДИОДИФУЗНЕ УСТАНОВЕ ВОЈВОДИНЕ – РТВ,

3. РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЈСКИХ СТАНИЦА ЛОКАЛНИХ, РЕГИОНАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА чији су оснивачи градови и општине, као и станица цивилног сектора, те

4. СВИХ КОМЕРЦИЈАЛНИХ РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЈСКИХ СТАНИЦА које имају дозволу за емитовање за територију Републике Србије;

Представка је поднета имајући у виду да се Трећа Србија дана 03. 03. 2014. године, и дана 04. 03. 2014. године писаним путем обратила свим емитерима радио и телевизијског програма са захтевом да се омогући равноправно, објективно и благовремено информисање бирача о предизборним активностима листе ТРЕЋА СРБИЈА - ЗА СВЕ ВРЕДНЕ ЉУДЕ.

Увидом у емитовани садржај Радиодифузне установе Србије - РТС, Радиодифузне установе Војводине - РТВ и радио и телевизијских станица локалних и регионалних заједница чији су оснивачи градови и општине, као и станица цивилног сектора у периоду од момента проглашења листе ТРЕЋА СРБИЈА - ЗА СВЕ ВРЕДНЕ ЉУДЕ (27. 02. 2014. године) до дана 04. 03.2 014. године, јасно смо уочили да су и РТС и РТВ ГРУБО ПРЕКРШИЛЕ СВОЈУ ОБАВЕЗУ КОЈА ПОДРАЗУМЕВА ДА дужност да се РТВ и РТС у време трајања предизборне кампање придржавају одредби члана 68. став 1. тачка, члана 78. став 1. тачка 6, члана 95. и члана 96. став 8. Закона о радиодифузији, односно ПРОПУСТИЛИ СУ ДА ОБЕЗБЕДЕ БЕСПЛАТНО И РАВНОМЕРНО, БЕЗ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ, ЕМИТОВАЊЕ ПРОМОЦИЈЕ ГРУПЕ ГРАЂАНА ТРЕЋА СРБИЈА односно листе ТРЕЋА СРБИЈА - ЗА СВЕ ВРЕДНЕ ЉУДЕ.

Радиодифузна установа Србије и Радиодифузна установа Војводине у истом периоду су свој програм емитовале ПРОТИВНО ОБАВЕЗАМА ПРОПИСАНИМ У ЧЛАНОВИМА 49-51. ЗАКОНА О ИЗБОРУ  НАРОДНИХ ПОСЛАНИКА.

У периоду од 27. 02. 2014. до 04. 03. 2014. године изборна листа ТРЕЋА СРБИЈА - ЗА СВЕ ВРЕДНЕ ЉУДЕ имала је на РТС-у у РТВ-у секундажу и третман коју су изборне листе „Двери“ и „Доста је било“ имале само у току једног дана, 04. 03. 2014. године, односно изборна листа „Борис Тадић ..“ у половини наведеног дана.

Предње се односи и на све радио и телевизијске станице локалних, регионалних заједница чији су оснивачи градови и општине, као и станице цивилног сектора.

ПОСЕБНО СМО СВОЈОМ ПРЕДСТАВКОМ ЗАХТЕВАЛИ ДА СЕ НА ОВЕ ОКОЛНОСТИ ИЗЈАСНИ ЛИЧНО ГЛАВНИ И ОДГОВОРНИ УРЕДНИК РТС, будући да је евидентно да се у конкретном случају РАДИ О УСМЕНОЈ ЗАБРАНИ/ДИРЕКТИВИ ДА СЕ ЛИСТИ ТРЕЋА СРБИЈА - ЗА СВЕ ВРЕДНЕ ЉУДЕ НЕ ОМОГУЋИ РАВНОПРАВНА ЗАСТУПЉЕНОСТ СА ОСТАЛИМ ЛИСТАМА!

Ни комерцијалне радио и телевизијске  о овом изборном циклусу не извештавају на основу интереса шире јавности.

Комерцијалне радио и телевизијске станице које су одлучиле да део свог програма бесплатно посвете предизборним представљањима, своје термине нису равномерно расподелили свим листама без дискриминације. Примери су бројни, а уочљиво је да се листа ТРЕЋА СРБИЈА - ЗА СВЕ ВРЕДНЕ ЉУДЕ игнорише у централним информативним емисија у блоковима који имају назив „Предизборни програм“ или „Избори 2014“.

Због свега наведеног представка је поднета са предлогом да се иста - ПОД ОЗНАКОМ ХИТНО! - достави на изјашњење емитерима - Радиодифузној установи Србије – РТС (где захтевамо да се о предњем изјасни и гл. и одговорни уредник лично – због оправдане сумње да се ради о забрани коју је издао лично), Радиодифузној установи Војводине – РТВ, радио и телевизијским станицама локалних, регионалних заједница чији су оснивачи градови и општине, као и станицама цивилног сектора те свим комерцијалним радио и телевизијским станицама које имају дозволу за емитовање за територију Републике Србије, те да након пријема изјашњења или најкасније у року од 24 часа од пријема представке, Савет РРА наведеним емитерима изрекне мере у складу са Законом о радиодифузији и другим принудним императивним прописима.

Трећа Србија је одмах након предаје представке Савету РРА , један примерак исте  доставила РТС-у. “

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси