Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Последња вест: Влада мења предлог закона!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 07. 2009.

Извор: Прес

Последња вест: Влада мења предлог закона!


БЕОГРАД - Влада Србије ће на данашњој седници изменити предлог закона о информисању који је усвојен пре недељу дана и изазвао жестоке критике  медија и стручне јавности, сазнаје Прес!

Да би измењени предлог закона стигао у Скупштину на време, пре почетка расправе која се очекује око 16 сати, Влада ће по хитном поступку  разматрати амандмане које је припремило Министарство културе, потврђено је Пресу у кабинету премијера Цветковића.

Како сазнајемо, измене ће се извршити се на основу примедаба које је Влади послала Асоцијација медија. Председник Асоцијације Веселин Симоновић каже  да је тражио да се из Предлога закона брише одредба о обавезном депозиту од  50.000 евра, да се знатно смање милионске казне и да се не везују за тираж и  огласни простор, као и да се дозволи право преноса бренда медија.

Мање прве казне

- Предложили смо да први пут када неко начини привредни преступ буде  кажњен максимално са милион динара и да се не везује за тираж и огласни простор.  Тек ако се грешка понавља, пет-шест пута, да казна буде до 10 милиона динара.  И тражили смо строже казне за дистрибутере који, без разлога, одбију да  продају новине. Шта ће усвојити, не знам. Видећемо - каже Симоновић, иначе главни  и одговорни уредник „Блица“.

Државни секретар у Министарству културе Надица Момиров потврдила је за  Пресс да је Асоцијација медија доставила измене Предлога овог закона и да се у министарству ради на формулисању амандмана.

- Пристали смо ово да усвојимо после полемике у стручној јавности јер је  циљ закона да буде што бољи. Прихватамо све добронамерне предлоге који побољшавају закон, - рекла нам је Надица Момиров. Да се промене Предлога закона спремају показује саопштење НУНС-а, у коме  се наводи да „закон мора претрпети значајне измене“.

 И НУНС за измене закона

 „Сагласни смо да би казне за непоштовање законских одредаба, којима се прецизира обављање новинарске професије, требало пооштрити у односу на постојеће, али предложене новчане казне за те прекршаје сматрамо непримерено високим“, наводи НУНС.

 Пре само недељу дана председница НУНС-а Надежда Гаће у изјави за Прес безусловно је подржавала Предлог закона!?!

Б. Бојић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси