Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НУНС не пристаје на измене закона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 07. 2009.

Извор: Борба

НУНС не пристаје на измене закона

Дан уочи ванредне седнице Скупштине Републике Србије, која је заказана за данас у 16 сати, а на којој ће прва тачка дневног реда бити Предлог закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању, огласило се Независно удружење новинара Србије (НУНС) које је позвало надлежне државне органе да измене тај предлог и учине га прихватљивим за јавност и све медије.



НУНС  је примедбе на Предлог упутио и на адресу Министарства културе Србије, једног  од предлагача спорних измена. У том министарству упркос свим покушајима  „Борбе“ и јуче су остали без коментара иако је Предлог закона изазвао велике  полемике у јавности.

„Борби“ је, наиме, једино потврђен ранији став Министарства Небојше Брадића да је предлагач „отворен за све добронамерне савете и предлоге“.

НУНС је  писмо упутио и на адресу Владе Србије, а позвао је и Одбор Скупш тине Србије за информисање и културу и све посланичке групе да амандманима измене  предложени текст. Замерајући хитност, НУНС је навео да би законски предлог био  примеренији намери законодавца да уреди медијску сферу да је био „креиран у отвореним консултацијама са новинарским удружењима, медијским асоцијацијама и експертима“.

НУНС сматра недопустивим то што се наметањем обавезног оснивачког  капитала (50.000 хиљада евра за новине) медијске куће третирају другачије од  других привредних друштава. „Следствено томе, непотребне су и казне предвиђене у случају да се тај капитал умањи“, навео је НУНС прецизирајући да је реч о члановима 1, 4 и 7 Предлога.

„Законом о јавном информисању уређују се  обавезе и права свих субјеката који учествују у овој делатности, а не услови привређивања. Стога сматрамо неопходним преиспитавање основаности  одредаба које се односе за рад медија уколико дође до блокаде рачуна, као и  предвиђених санкција у случају блокаде (члан 4)“, саопштио је НУНС.

Министарство ћути

„Борба“ јуче није добила одговоре Наташе Вучковић-Лесендрић, помоћнице  министра за медије, на следећа питања: На законе којих европских земаља се Министарство културе Србије, као предлагач, угледало приликом формулисања измена и допуна Закона о јавном информисању?

Ко су аутори текста  предложени измена и допуна? Зашто аутори приликом израде текста нису консултовали струковна новинарска удружења? Шта конкретно значи реченица у саопштењу Министарства културе да је предлагач „отворен за све добронамерне савете и предлоге“?


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси