Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бујановац: Основана Унија албанских новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 03. 2014.

Аутор: Ј. Стојковић Извор: Вечерње новости

Бујановац: Основана Унија албанских новинара

Удружење "Унија новинара Прешевске долине" у Агенцији за привредне регистре заведено је прошле године.

Оснивачи кажу да је удружење отворено за Србе и Роме на овом подручју, али новинари са југа Србије сматрају да није проблем у организовању већ што израз "Прешевска долина" као географски појам не постоји, а све чешће се употребљава у политичке сврхе.

Сматрају да држава не сме да дозволи регистрацију удружења, политичких странака или других организација са таквим именом.

- Тврдим да удружење нема никакве везе са политиком. Идеја је да окупимо новинаре, како бисмо размењивали искуства и изборили се за боље услове рада.

Прву већу промоцију нашег рада имаћемо у мају када ће доћи новинари из Албаније, Македоније и Косова, а позвали смо и представнике НУНС, јер желимо да сарађујемо - објашњава Валон Гаши, председник ове уније.

Гаши објашњава да се у Бујановцу и Прешеву израз "Прешевска долина" стално користи и да постоје партије и удружења која у свом називу имају "Прешевску долину".

- Удружење грађана функционише на бази чланарине, а у плану су и пројекти са којима ћемо конкурисати код организација и установа, врата нашег удружења су отворена и за Србе и за Албанце и за Роме - тврди Гаши.

Од како је у августу основано и регистровано ово удружење, његови чланови су искључиво Албанци.

Вукашин Обрадовић, председник НУНС-а, каже да ово удружење новинара подржава регионално удруживање, али ако члансто није базирано на националистичким идејама, већ професионалним и етичким стандардима.

- НУНС није добио званичан позив за учествовање на скупу у Бујановцу, о коме сам неформално обавештен, али и ако будемо добили позив размотрићемо о каквом је окупљању реч. Уколико се покаже да је Унија једнонационалистичко удружење, онда НУНС неће подржати њихов рад - каже Обрадовић.

Нино Брајовић, генерални секретар УНС-а, каже да закон дозвољава свакоме да се удружује и организује и да је то легитимно, али да нису идеална једнонационална професионална удружења.

Александра Јовановић, новинарка из Прешева, каже да би била члан удружења које би штитило интересе новинара из овог краја, али нема информацију да такво удружење постоји.

Срби неће у ово Удружење

Новинар Живота Матић из Бујановца категорично одбија да буде члан организације која у називу има "Прешевску долину".

- Никада нећу прихватити употребу израза "Прешевска долина", уосталом ми имамо УНС и НУНС - каже Матић.

Његово мишљење дели и Радоман Ирић, новинар из Врања, јер је реч о удружењу које окупља искључиво Албанце.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси