Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ђелић купио "Телеграф“?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 07. 2009.

Извор: Ало!

Ђелић купио "Телеграф“?


Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић, према незваничним сазнањима  „Ало!“, купио је недавно „Недељни телеграф“!

Ипак, Ђелићево име не помиње се у власничкој структури листа јер се, како се тврди, наводно сакрио иза  кипарске фирме „Армапо медија лимитед“ из Никозије. Ова офшор фирма у мају ове  године постала је већински власник фирме „Пхарос“, која је издавач „Недељног> телеграфа“ и која је претходно месецима била у блокади рачуна. Учешће  кипарске фирме у новчаном капиталу је 98,05 одсто, а власник преосталих 1,95 одсто  је Момчило Ђорговић, који однедавно више није главни и одговорни уредник овог недељника.

Кипарска фирма уплатила је 96.215,34 евра 20. маја 2009.  године и тако постала власник „Пхароса“. Ови подаци доступни су на сајту Агенције за привредне регистре. Ипак, када  неко покуша да утврди каква је власничка структура „Армапо медија лимитеда“,  наилази на проблем. Наиме, ни на сајту Агенције ни на интернету не постоје  апсолутно никакви подаци у вези с овом фирмом.

Божидар Ђелић у изјави за „Ало!“  тврди да није власник ниједног медија у Србији. Од уласка у Владу Србије немам никакав економски интерес у земљи -  пренели су нам из Ђелићевог кабинета његов одговор на наше питање.

У „Недељном телеграфу“, упркос бројним покушајима, нисмо могли да проверимо знају ли  ко им је власник јер директорка Ана Томовић није одговарала на наше позиве.  Иначе, за Ђелићево име вежу се и спекулације о власништву у магазину „Економист“,  где је већински власник такође фирма са седиштем у иностранству („Медија  интернешнел груп инк“ из Принстона у САД).

Као и у случају „Недељног телеграфа“, није могуће проверити ко стоји иза те америчке фирме. То, међутим, није ништа необично. Пре је изузетак него правило да подаци о власницима медија у Србији буду потпуно транспарентни. За сређивање стања у области медија и  обавезу да се објави ко су власници чека се, међутим, усвајање закона о медијима,  који је још чека да прође Владу.

У Агенцији за привредне регистре кажу да ће се дуго најављивани регистар медија формирати тек када закон буде усвојен и да ће онда подаци бити  знатно транспарентнији.

Антрфиле : Политичари - власници медија

Неколико политичара досад је упловило и у медијске воде. Најпознатији је  Драган Марковић Палма, градоначелник Јагодине, председник Јединствене Србије и  власник Телевизије „Палма плус“.

- Нисам више директор „Палме плус“. Препустио сам  то сину још пре три године јер не могу све да постигнем - објаснио нам је Марковић. Он тврди и да се никада није мешао у уређивачку политику своје телевизије. И потпредседник СПС-а и директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић  је основао ТВ „Мост“. Ипак, као власници ове телевизијске и радијске куће званично се воде  његови родитељи Велимир и Нада Бајатовић. Некадашњи генерални секретар СПС-а  Зоран Анђелковић власник је Радија и телевизије С.

Г. С.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси