Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стејт департмент: Угрожене мањине и новинари у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 02. 2014.

Извор: Танјуг, Блиц

Стејт департмент: Угрожене мањине и новинари у Србији

Стејт департмент објавио је данас годишњи извештај о људским правима у коме су, у делу који се односи на Србију, међу најозбиљнијим проблемима у 2013. години наведени дискриминација и друштвено насиље над мањинама, нарочито Ромима.

 

Као велики разлог за забринутост у извештају наводи се "узнемиравање новинара и притисак на њих да спроводе аутоцензуру... као и корупција у здравству, образовању и више грана власти, укључујући полицију и неефикасни правосудни систем чија су последица дуготрајна суђења и дуги периоди притварања пре суђења".

Остали проблеми које је Стејт департмент уочио у Србији током протекле године били су, како се наводи, физичко малтретирање затвореника које је чинила полиција, узнемиравање активиста за људска права ЛГБТ популације како њихових организација тако и појединаца, као и група и појединаца који критикују владу.

Проблеми су и недостатак одрживих решења за већи број расељених лица, друштвено и породично насиље над женама, децом и особама са инвалидитетом, као и трговина људима.

Влада је предузела кораке на кривичном гоњењу званичника, у полицији и другим структурама власти, када је јавност приметила те злоупотребе. Ипак, многи посматрачи верују да бројни случајеви корупције, лошег поступања полиције и друге злоупотребе остале незабележене и некажњене, наводи се у извештају.

Када је у питању стање људских права на Косову, које је одвојено третирано, Стејт департмент је констатовао да је било извештаја да су припадници Косовске полиције учествовали у кршењу људских права.

У извештају се подсећа да је 19. априла постигнут споразум Београда и Приштине о нормализацији односа, као и, да су као део тог споразума одржани, локални избори 3. новембра.

"Највећи проблеми у вези са људским правима током године биле су барикаде постављене на северу Косова од стране тврдокорних Срба, због чега су ограничена основна права, укључујући слободу кретања и промет робе", стоји у извештају.

У извештају се помиње убиство једног припадника Еулекса у септембру, као и напад на три бирачка места током новембарских локалних избора, због чега је гласање две седмице касније поновљено.


Као проблеми истичу се и друштвено насиље и дискриминација над припадницима етничких мањина, особа са инвалидитетом, чланова ЛГБТ популације, као и насиље над женама.

Међу осталим проблемима су полицијско малтретирање затвореника, лоши услови у затворима, корупција, дуго трајање притвора, неефикасност судства, застрашивање медија од јавних званичника и криминалних елемената, ограничавање верских слобода, вандализам по верској основи и трафикинг.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

02.03.

2014.

sloba [нерегистровани] у 20:25

Vreme je da

Vreme je da Amerika dobije zakone o nacionalnim manjinama i zastiti njihovih prava kao u Srbiji.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси