Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Криза за румунске медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 07. 2009.

Извор: Правда

Криза за румунске медије


Букурешт - Медијски холдинг Реалитатеа-Катавенку чији је власник један од  најбогатијих Румуна Сорин Овидију Ванту, одлучио је да због економске кризе за 50 одсто смањи плате запосленима на популарној Телевизији Реалитатеа.

Телевизија Реалитатеа, једна од најгледанијих румунских телевизија у  области информативног програма, која ради по узору на амерички ЦНН, прва се  одлучила за драстично смањење плата, па ће запослени са малим платама примати 10  одсто мање, док ће највеће плате бити смањене и за 50 одсто.

Медијски труст Сорина Овидијуа Вантуа чине три телевизијска канала, две радио-станице, новинска агенција Њуз Ин, дневни лист "Котидианул",  недељник "Академија Катавенку", два пословна часописа и четири забавна часописа.

Кућа Реалитатеа-Кацавенку до сада је радила са контролисаним губитком, јер су инвестиције у модернизовању телевизијских и радио-канала биле велике. Највише је у последње три године уложено у Телевизију Реалитатеа, која је поред модерне емисионе технике недавно добила и хеликоптер за преношење догађаја са лица места.

Ванту је за лист "Евениментул зилеи" рекао да је због глобалне економске  кризе и неадекватних мера нове владе у последњих шест месеци приморан да  заустави губитке труста. Медијски ходинг донео је одлуку о смањењу плата и у  другим својим медијима, али она нису тако драстична и спектакуларна као у ТВ Реалитатеа, у којој су запослени примали највеће плате.

У овом тренутку  само је једна од новинарских "звезда" Телевизије Реалитатеа одлучила да да отказ,  док су остали познати новинари те телевизије изјавили да неће "напустити брод"  у тешким околностима. Према писању часописа "Капитал", имовине Сорина Овидију Вантуа процењена  је у 2008. години на око 1,2 милијарде евра. Послује у области финансијских инвестиција, некретнина и медија, а на седмом је месту у Румунији по  богатству.

Сорин Овидију Ванту је недавно поднео тужбу суду против румунског  председника Трајана Басескуа од којег тражи одштету од милиона евра због, како је  рекао, неистинитих изјава на његов рачун у емисији Телевизије Б1. Басеску је често незадовољан румунским медијима, посебно популарним  приватним телевизијама као што су Реалитатеа и Антена и јавно исказује своје незадовољство новинарима и власницима медијских кућа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси