Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коперникус и Нова не заслужују фреквенцију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 02. 2014.

Аутор: М. Мандић Извор: Информер

Коперникус и Нова не заслужују фреквенцију

Телевизије Нова и Коперникус по свему судећи остаће без националне фреквенције која је остала упражњена после гашења ТВ Авала! Заменик председника Савета РРА Горан Караџић тврди да после два неуспешна конкурса за добијање фреквенције нема смисла расписивати трећи јер ниједна од две заинтересоване телевизије не испуњава услове да буде национални емитер. Са друге стране, из Нове и Коперникуса поручују да неће прихватити такву одлуку и да ће се жалити.

 

Горан Караџић истиче да за једину преосталу националну фреквенцију упорно конкуришу само две телевизије, које, ако је судити према гласовима чланова Савета, не испуњавају услове за њено добијање.

Субјективни ставови

- Ни на поновљеном конкурсу ниједна од њих није добила пет гласова, колико је потребно за добијање националне фреквенције. Добиле се по четири, док је девети члан био уздржан. Просто, чланови Савета се руководе субјективним ставовима. Сви су различитих професија, па је некоме битан број запослених, некоме опрема, некоме програмска шема... - објашњава Караџић.

Он каже да је његов лични став „да би ову фреквенцију требало повући из плана расподеле“.

- Нас свако расписивање конкурса кошта и постаје бесмислено стално га расписивати. Сачекаћемо да прођу избори, па ћемо се посаветовати са представницима РАТЕЛ и Министарством за телекомуникације да видимо шта нам је чинити - каже Караџић.

Директор РАТЕЛ Милан Јанковић каже да од одлуке РРА зависи да ли ће бити расписан и трећи конкурс, али његов став је да то не би требало радити.

- Сматрам да је бесмислено расписивати нови конкурс јер нас у 2015. чека дигитализација, па се фреквенције више неће додељивати на овај начин - каже Јанковић.

И на Коперникусу и на Телевизији Нова оваква објашњења не прихватају и најављују жалбе. Директор Коперникуса Срђан Миловановић каже да му није јасно којим критеријумима се руководе чланови Савета.

- Имамо добру програмску шему, више од 100 запослених, а члановима РРА смо предочили да планирамо да ангажујемо још минимум 200 људи. Само у опрему смо уложили шест милиона евра, а како је ТВ Нова рекла да ће тек инвестирати у опрему, били смо сигурни да ћемо добити фреквенцију - каже Миловановић.

Скупо и незаконито

Он истиче да нико нема право да „повлачи фреквенцију из расподеле“, јер то никоме није ни у интересу.

- То би било противзаконито, а држава би изгубила 500.000 евра, колико је закуп фреквенције - прича Миловановић.

У ТВ Нова јуче нису желели да коментаришу најаве Горана Караџића, већ су обећали да ће се овим поводом огласити данас.

- Једино што можемо да кажемо јесте да ћемо се жалити Савету РРА - незванично је речено на Телевизији Нова.

Министарство: РРА и РАТЕЛ одлучују

Државни секретар у Министарству трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић каже да искључиво од одлуке РРА и РАТЕЛ зависи да ли ће се расписивати конкурс за доделу слободне фреквенције.

- Ми увек следимо савете и мишљења стручњака, па уколико они одлуче да још једна национална телевизија није потребна Србији, ми ћемо то и прихватити - каже Лазаревић.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

28.02.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 11:23

Ima mesta u multipleksnom signalu

Ako se pustiti digitalna terestricka TV radio-difuzna mreza u rad, prema predlogu JP "Emisiona tehnika i veze" (http://www.etv.rs/etvesti/87-etvakcije/159-oko-70-odsto-stanovnistva-srbije-moze-da-gleda-digitalnu-tv), onda ce se verovatno naci mesta u zajednickom multipleksnom signalu i za programski signal jedne od ove dve audio-vizuelne medijske organizacije.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси