Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Без негативног текста о СНС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 02. 2014.

Извор: Фонет

Без негативног текста о СНС

Центар за мониторинг Куће људских права и демократије саопштио је данас да Српска напредна странка (СНС) има убедљиво највећу заступљеност у седам посматраних дневних новина, осим у листу Данас.

Заступљеност СНС креће се углавном око 40 одсто и нема ниједног негативног чланка о тој странци у таквој врсти текстова, наводи се у саопштењу.

Демократска странка креће се од пет до 20 одсто заступљености у чланцима, а мониторинг је показао да Курир и Информер воде јасну негативну кампању против те странке, саопштио је Центар.

У Куриру су сви чланци о ДС изразито негативни, а тој странци је посвећен и највећи број насловних страна листа, опет у изразито негативном контексту, док су негативни чланци о ДС већина и у Информеру.

Дневни лист Политика има само један чланак о ДС, а и он је негативан.

Вечерње новости објавиле су о овој странци два чланка, од којих је један негативан, а други неутралан.

Закључак анализе је да од седам дневних листова, њих четири - Курир, Информер, Вечерње новости и Политика нескривено фаворизују СНС.

За дневне листове Блиц и Ало може се рећи да је у питању благо фаворизовање те странке у прихватљивим оквирима равнотеже између објективног информисања и права на сопствену уређивачку политику, док Данас једини не фаворизује ниједну странку.

У саопштењу се објашњава да је Центар анализирао писање Данаса, Политике, Блица, Вечерњих новости, као и новина Ало, Курир и Информер у периоду од 15. до 23. фебруара на основу интернет издања, или штампаних издања где интернет издања нису доступна.

Циљ анализе је да се утврди заступљеност текстова у којима странке износе ставове и представљају се бирачима у предизборној кампањи.

Из тог разлога, изостављени су сви чланци у којима новинари анализирају изборе или неки њихов аспект, колумне, коментари и слични текстови.

Нису анализирани ни чланци у таблоидима у којима се преносе међусобне свађе на личној основи представника политичких странака, јер суштински не шаљу бирачима никакву поруку о програму и циљевима странака.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

27.02.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 21:56

Danas Odalović kolumna Utisak Upitnika

Preporuka: Kolumna Nataše B. Odalović: Utisak Upitnika (Danas, o poslednjem gostovanju Vučića u Upitniku RTS, emisija od koje bi se i Tijanić da je među nama postideo)

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси