Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Награда „Десимир Тошић“ Ивачковићу и Петровићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 02. 2014.

Аутор: З. Р. Извор: Политика

Награда „Десимир Тошић“ Ивачковићу и Петровићу

Награду „Десимир Тошић” за 2013. годину, коју додељује ЈП „Службени гласник”, добили су: Иван Ивачковић за књигу „Како смо пропевали”, коју је објавила „Лагуна”, у категорији најбоља књига из области публицистике, и Драгољуб Петровић, у категорији најбоља колумна, фељтон или серија текстова. Награде је уручио Никола Вујчић, извршни директор – уредник издања књига и часописа „Службеног гласника”.

Као и претходне године, одлуку о добитницима донео је жири у саставу: Душан Павловић (председник), Владимир Вулетић и Петар Лазић. Награде су додељене  тајним гласањем. Драгољуб Петровић је добио сва три гласа, а колико је гласова добио Иван Ивачковић остало је нејасно, јер чланови жирија о томе нису хтели да се изјасне.

У најужем избору је била и књига „Звезде супермаркет културе” Маје Вукадиновић, коју је објавио „Клио”, а у ужем избору и књиге „Како смо изгубили Нашу Борбу” Мијата Лакићевића и Димитрија Боарова, „Два срца Горана Милашиновића” Милоша Јевтића и „Бестрагово” Михаила Меденице.

 

У свом слову, Иван Ивачковић је рекао да је желео да исприча причу о земљи које нема, али кроз њену музику, која више од било које уметности хвата дух времена. Она је неодвојива од амбијента у којем настаје. Реч је о носталгичној, сентименталној, али не и патетичној књизи.

Жири се сагласио, истакао је Владимир Вулетић, да су колумне Драгољуба Петровића, пре свега, веома духовите и забавне. У својим колумнама Петровић се руга недоследности, превртљивости, надмености, глупости, полтронству и свему што појединци, занесени славом и величином, чине како би прикрили своје намере и слабости. Он то чини на начин који не вређа главне актере његових колумни, нити оставља горчину у устима читалаца. Пре би се могло рећи да његове колумне обогаћују и бодре читаоце својом ведрином, а оне који су на удару критике обавезује да се замисле над својим поступцима.

У најужем избору за награду „Десимир Тошић” у категорији за најбољу колумну, фељтон или серију текстова објављених у 2013, били су и текстови Цвијетина Миливојевића.

За најбољу књигу објављену у 2013. години из области публицистике ЈП „Службени гласник” додељује новчану награду, а за најбољу колумну, фељтон или серију текстова који су објављени у штампаним или електронским медијима у 2013, награда је штампање књиге аутора награђених текстова у издању ЈП „Службени гласник”.

У Клубу–књижари–галерији „Гласник”, представљена је и књига „Таоци политике 2003–2013” Славише Орловића, прошлогодишњег добитника награде за најбољу колумну. Орловићеве колумне, нагласио је Петар Лазић, издвојиле су се, како аналитичношћу тако и критичким односом према актуелним друштвеним догађајима и појавама. Упркос томе што веома често користи иронију и сарказам, аутор никада није заједљив и труди се да разуме и оне личности чије поступке не оправдава, као и оне појаве и феномене о којима има негативан став.

Награда „Десимир Тошић” додељујe се од 2008. године.

 

Коментари (1)

Остави коментар
чет

27.02.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 21:59

žiri ?

Čestitka Dragoljubu. Žiri svakako treba menjati. Poznavao sam Desu Tošića. Kažem samo: hmmm

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси