Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јединствена тарифа за фонограме
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 02. 2014.

Извор: Танјуг, Б92

Јединствена тарифа за фонограме

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) саопштила је данас да је потписала Споразум о јединственој тарифи накнада за емитовање фонограма и на њима забележених интерпретација са Организацијом произвођача фонограма Србије (ОФПС) и организацијом Права интерпретатора (ПИ).

Споразум је потписан јуче, чиме су преговори који су вођени од октобра прошле године успешно завршени, саопштио је АНЕМ.

АНЕМ је са колективним организацијама ОФПС и ПИ, уз подршку Завода за интелектуалну својину, почетком октобра започео рад на Споразуму о тарифи.

Циљ обе стране у преговорима је био да се "дође до уравнотежене, реалне и примењиве тарифе која би уважавала и потребе емитера и потребе колективних организација".

Споразумом су измењена правила у погледу рачунања основице, "која ће се искључиво везивати за приходе од емитовања", тако да у основицу "не улазе приходи од пројеката, приходи од продаје, продукције и други приходи који нису у вези са емитовањем".

На основицу се, уз одређене услове, у старту признаје умањење од 10 одсто на име маркетиншких трошкова, наводи се у Споразуму, чије је најбитније одредбе АНЕМ доставио медијима.

Проценти тарифе се одређују у складу са одговарајућим тарифним бројем, "с тим што се разликују три категорије радија: радио целокупног програма, забавни радио и музички радио".

То се одређује "уз примену различитих процената (од 2,75 до 4 одсто), у зависности од заступљености музичког репертоара у прајм тајму (06-18 сати), односно од врсте програма који се емитује на радију".

За ТВ се примена процента уређује у односу на заступљеност музичког репертоара, а креће се од 1,3 одсто за ТВ станице код којих је заступљеност репертоара до 25 одсто, до 3,3 одсто - за ТВ станице где је та заступљеност преко 75 одсто, прецизира се у Споразуму.

Минимална накнада се одређује у односу на број становника у сервисној зони покривања, која представља стварну, не географску зону покривања, множењем са коефицијентом (0.003 - за радио и 0.012 - за ТВ) и вредношћу бода (11 динара без пореза на додатну вредност)

Уз одређене услове, на крају обрачунског периода се одобрава и попуст од 15 одсто на обрачунату накнаду, наводи се у том документу.

АНЕМ у саопштењу изражава наду да ће "одређивање тарифе преговорима и убудуће бити правило, имајући у виду интенцију Закона о ауторским и сродним правима".

Та асоцијација истовремено изражава наду "и да колективне организације неће једнострано посезати за решењима која уопште не уважавају потребе корисника, односно реалност на медијском тржишту".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси