Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Војвођански новинари против
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 07. 2009.

Извор: Борба

Војвођански новинари против


Независно друштво новинара Војводине саопштило је јуче да се противи Предлогу измена Закона о информисању, јер у њиховом креирању није консултована струка и јер ће оштрица тих измена бити уперена против „оно мало преосталих честитих медија у Србији“, а не против „опскурних таблоида“.

НДНВ је упитало надлежне државне органе због чега су приликом писања измена Закона о информисању игнорисане радне групе које је само Министарство културе основало и у чијем су саставу угледни представници струке.

То новинарско удружење је оценило да су измене закона веома рестриктивне у погледу информисања и да нису у складу са европским стандардима у области медија. „Драконски прописи који се тичу капитала потребног за оснивање медија такође не подстичу слободу информисања.

Посебно су забрињавајуће драконске казне које се предвиђају за случајеве да медији ‘лажу’“, наводи се у саопштењу за јавност. НДНВ се оградио од „опскурних београдских таблоида“ и оценио да ти листови „и нису медији, већ мегафони којекаквих сумњивих центара моћи“.

 „Али, плашимо се да ће се оштрица драконских законских мера окренути против оно мало професионалних медија у Србији, а не против опскурних таблоида“, пише у саопштењу за јавност. НДНВ је оценио да су властима на располагању стајали и други законски механизми, уколико им је стварна намера била да „упристоје“ медијску сцену у Србији.

„Питамо због чега је правосуђе толико споро у случајевима тужби против истих тих таблоида? Зашто тужилаштва не поступају по службеној дужности у случајевима евидентног ширења различитих облика мржње?“, наводи се у саопштењу. Изражава се и чуђење зашто није донет закон о спречавању концентрације медијског власништва, како би јавност коначно сазнала ко су стварни власници и финансијери таблоида.

„Постављамо питање ко и зашто опструише процес формирања Савета за штампу, као јединог демократског механизма за цивилизовање сцене штампаних медија у Србији?“, пише у саопштењу.

НДНВ је изразило сумњу у добру намеру власти и због тога што је медијска сцена у Србији, и девет година након демократских промена, и даље хаотична, управо највише захваљујући поступцима власти.НДНВ је као пример продубљивања хаоса у медијској сфери навео одлуку власти да обуставе приватизацију електронских медија.

Антрфиле : Дискриминација медија у односу на друга предузећа

Управни одбор Асоцијације медија разматрао је јуче предложене промене Закона о информисању и оценио да поједине одредбе могу да допринесу уређењу тржишта штампаних медија, али да се неким од њих издавачи стављају у неравноправан положај у односу на остале привредне субјекте.

У саопштењу се каже да се основне примедбе Асоцијације медија односе на увођење депозита за штампане медије, везивање казни за продати тираж и огласни простор, као и на саму висину казни. Управни одбор Асоцијације медија једногласно је одлучио да примедбе на предложена законска решења упути Министарству културе. Како је саопштено, УО Асоцијације медија сматра да је неопходно квалитетним законским решењима што пре уредити медијско тржиште у Србији.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси