Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Власт игра на карту неслоге опозиције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 07. 2009.

Извор: Блиц

Власт игра на карту неслоге опозиције


Владајућа коалиција очекује да ће имати већину потребну за изгласавање измене допуна Закона о информисању јер верују да ће имати већину од присутних у скупштинској сали, а не максималних 126 посланика, тврде извори „Блица“ из ове коалиције.

Међутим, опозиција би могла да обори закон уколико успе да се договори да први пут заједнички наступе посланици СРС, СНС, ДСС, НС и ЛДП, а СПС остане доследан у ставу да буде уздржан приликом гласања. Наш извор из врха владајуће коалиције тврди да ће посланици СПС дати кворум за гласање, али да ће бити уздржани приликом гласања о закону.

- Према пословнику, за усвајање закона потребна је већина присутних, што значи да би Скупштина могла да усвоји закон са мање од 126 посланика. С обзиром на то да гласање очекујемо тек крајем јула, до тада је могуће исправити много ствари. Тренутно се ради на преговорима са СПС да прихвати амандмане за измене Закона о информисању које ће бити направљене после консултација са медијима - каже наш саговорник.

Ако социјалисти не буду могли да прогутају те промене, владајућа коалиција држаће се за танку нит - да ће имати више посланика у сали од опозиције. Мањина у Скупштини би имала јединствену могућност да обори закон под условом да се догоди ствар да се на истој страни нађу посланици СРС, СНС, ДСС, НС и ЛДП који би гласали против предложених измена закона.Истовремено, у врху Г17 тврде за „Блиц“ да су спремни на измене које се не тичу суштине - одредби о забрани штампања предузећима која су у блокади дуже од 90 дана и одредби о депозиту, који би важио само за медије са националном покривеношћу.

- Ако закон не буде прошао Скупштину, ишло би се на одмор у августу, после кога би се или неко предомислио или би се размишљало о новим изборима - кажу у самом врху Г17 плус.Посланик Г17 плус Жељко Ивањи каже за „Блиц“ да чека најпре да види амандмане које ће посланици уложити на предлог закона о информисању. „За нас је закон прихватљив у овој форми у којој је предложен, тако да не могу да коментаришем да ли су и које су измене прихватљиве све док не видим амандмане“, каже Ивањи не желећи да коментарише критике које су у јавности изнете на рачун закона.

У Либерално демократској партији наводе да ће одлуку о начину гласања донети крајем седмице, након консултација Председништва и Посланичког клуба и разматрања финалне верзије закона. Лидер ЛДП Чедомир Јовановић оцењује да се овај закон доноси само због неколико медија, али да се проблем не може решити њиме.

 „ЛДП и његово руководство су најчешће били жртве најбестиднијих клевета, увреда и позива на убиство које су лансирали мафијашки таблоиди који су били такви и пре и после 2003. године“, каже Јовановић. Он додаје како су „многи страначки лидери и државни функционери често помагали и охрабривали медије да покрећу кампање против ЛДП-а“.

- Данас се тај монструм кога су сами створили делимично окренуо и против својих креатора. Због тога је Влада, под притиском једне партије и министра који је годинама био сарадничка веза таблоида, на брзину и на сумњив начин послала Скупштини предлог закона који наводно треба да реши проблеме - оцењује Јовановић.

И посланица Лиге социјалдемократа Војводине Александра Јерков каже за „Блиц“ да ће ова странка одлуку о начину гласања донети након седнице Председништва и Политичког савета странке.

- Наши ставови се највише поклапају са критикама овог закона које смо могли да чујемо у јавности, али желимо најпре да подробно сагледамо сам предлог закона и све могућности за његове амандманске измене - напомиње Јерков.

Антрфиле : Медији упутили примедбе

Управни одбор Асоцијације медија сматра да је неопходно квалитетним законским решењима што пре уредити медијско тржиште у Србији. Управни одбор је разматрао предложене промене Закона о информисању и оценио да поједине одредбе из предлога закона могу да допринесу неопходном уређењу тржишта штампаних медија, али и да се неким од њих издавачи стављају у неравноправан положај у односу на остале привредне субјекте.

Основне примедбе Асоцијације медија односе се на увођење депозита за штампане медије, везивање казни за продати тираж и огласни простор, као и на саму висину казни. Управни одбор Асоцијације медија, уважавајући потребу за увођењем реда на медијском тржишту, једногласно је одлучио да примедбе на предложена законска решења упути Министарству културе с уверењем да ће оне бити прихваћене.

Николић: Гори закон од оног из деведесетих

Лидер Српске напредне странке Томислав Николић каже за „Блиц“ да ће ова странка гласати против предлога закона о информисању. Према његовим речима, предложене казне су драконске, ригорозне, а посебно је неприхватљива одредба да медији морају сваког тренутка да располажу огромним средствима на рачуну.

- Мислим да је данас, 11 година након ригорозног закона о информисању, када је Србија отишла далеко у развоју демократије, немогуће да Млађан Динкић може да донесе закон којим ће да пишу о њему и да то његови коалициони партнери прихватају - оцењује Николић.

М. Малеш

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси