Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији у још горем положају
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 07. 2009.

Извор: Данас

Медији у још горем положају


Београд - Предлог закона о изменама и допунама Закона о јавном  информисању донет је на нетранспарентан начин и без темељније расправе, сагласни су саговорници Данаса.

Они истичу да ће одредба о новчаном делу основног  капитала, у време економске кризе, додатно погоршати положај медија у Србији.

Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије (УНС), каже за  Данас да је забринута због тајновитости и брзине у доношењу ових измена закона,  али и зато што није било могућности за размену мишљења о њему“.

- Брине ме што се отвара могућност гашења медија по кратком поступку,  нарочито кад имамо у виду да живимо у земљи у којој не постоји баш идеална  самосталност правосудних органа. Забране издавања медија због привремене неликвидности отежаће положај новинара и угрозити њихов радно-правни статус - каже Смајловићева.

Она додаје да је проблем и у одредби о забрани кршења претпоставке невиности.

 - Уколико неко за неког државног званичника каже да је на пример лопов, да  ли ја то смем да пренесем и на који начин ће се то тумачити - додаје Смајловићева.

 УНС такође сматра да ће „увођење обавезног оснивачког улога од 50.000  евра, који оснивачи непрекидно морају имати на рачуну, отежати ионако лош  економски положај медија“.

 Иначе, УНС је јуче позвао Владу Србије да из скупштинске процедуре повуче  овај предлог закона.

 Светозар Раковић, генерални секретар Независног удружења новинара Србије (НУНС), каже за Данас да ће ово удружење званичан став објавити сутра. Пре свега, истиче он, споран је нетранспарентан начин доношења овог документа  који је темељ у области медија.

- Његово доношење захтевало је темељнију и ширу расправу, као и  отворене стручне скупове - каже Раковић. Према његовим речима, проблематична је  одредба о оснивачком улогу, коју ће НУНС упоредити са европском праксом и  стандардима.

 Такође је, како додаје, спорна одредба да оснивач јавног гласила не може пренети нити на други начин располагати правом на јавно гласило или правом  на издавање јавног гласила.

- То би значило да оснивач може да умре, али не може да прода или пренесе права. Очигледно је законодавац хтео да стане на пут покушајима  избегавања пореских обавеза, али то не треба да буде прописано на овај начин - каже Раковић.

Он наглашава да НУНС подржава повећање казни за кршење претпоставке невиности, нарочито када неки медиј неког прогласи кривим, а да то нити је доказано, нити може да се докаже.

 Антрфиле : Озбиљни проблеми на медијској сцени

Слободан Кремењак, адвокат, оцењује за Данас да у медијској сфери  постоје озбиљни проблеми које треба решавати, али и да је споран начин доношења
Предлога измена и допуна закона, као и неке садржинске одредбе. Међу њима  су и казне за повреду претпоставке невиности.

 - Не допада ми се што су предвиђене фиксне казне за повреду претпоставке невиности без прављења разлике у зависности од конкретног случаја. Друга опасност је у вези са казнама за електронске медије - објашњава  Кремењак.

И. Тошовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси