Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Биће прихваћене добре примедбе на Измене закона о информисању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 07. 2009.

Извор: Блиц

Биће прихваћене добре примедбе на Измене закона о информисању


Сви конструктивни предлози у вези са Предлогом закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању су добродошли и биће предмет разматрања,  али од увођења принципа одговорности за поштовање основних норми професионалног новинарства нећемо одустати, саопштило је јуче Министарство културе.

Предлог закона који је усвојен у четвртак на Влади одмах је изазвао  коментаре у јавности, пре свега због високих казни које су предвиђене у случају  кршења новинарске етике и правила понашања. У саопштењу министарства каже се да  се предложеним изменама и допунама гарантује и штити слобода медија и право јавности да сазна истину, али се прописују максималне санкције за  неистину, лаж, клевету, угрожавање деце и сличне ствари које се данас објављују у медијима, а да за то нико не одговара.

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) изражава, међутим,  жаљење због начина на који се приступа изменама медијских закона и позива Владу  да још једном размотри оправданост појединих решења из предлога.

У саопштењу  АНЕМ-а наводи се да би Влада требало да уважи „основане примедбе из новинарских и медијских асоцијација које на таква решења стижу”.

 И Удружење новинара Србије (УНС) позвало је Владу да из скупштинске  процедуре повуче предлог закона зато што није било јавне расправе о том акту, а мало  је времена да се текст поправи амандманима. „Закони о информисању не смеју се мењати ни хитно ни у тајности, а  стављање овог закона за прву тачку дневног реда ванредног заседања Скупштине Србије упућује на намеру предлагача да баш тако поступи”, наводи УНС. У  саопштењу овог удружења оспорена је тврдња потпредседника Владе Србије Божидара Ђелића да су еснафска удружења консултована пре утврђивања измена закона.

Б. Стаменковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси