Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Не желимо да гасимо медије, већ да искоренимо медијски линч
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 07. 2009.

Извор: Прес

Не желимо да гасимо медије, већ да искоренимо медијски линч


БЕОГРАД - Заменик шефа посланичке групе Г17 Плус Влајко Сенић уверен је да  ће Предлог закона о информисању, који је поделио владајућу коалицију и  изазвао бурне реакције јавности, ипак бити усвојен у парламенту!

Он додаје да је  циљ овог закона „увођење реда и одговорности у медијски простор“.

 - Уверен сам да ће измене закона бити усвојене, тако да убудуће медијски  линч неће бити бесплатан и бескрајан. Дакле, нико не покушава да угуши слободу медија, јер знамо да без критике јавности нема демократског друштва. Али, клевета, медијски линч и оснивачи медија које нико не може да контролише  су недопустиве ствари - каже Сенић у разговору за Пресс.

 - Да ли је нормално да се закон мења због проблема који ваш председник  Млађан Динкић има са новинама „Курир“?

 - Не треба закон персонализовати, нити је то био циљ предлагача закона. Свестан сам да је закон предложен у јеку медијског линча једног министра,  али су нападе, без било каквог основа, годинама трпели представници свих демократских странака. Циљ овог закона је увођење реда, а не гушење  медија. Намера је да уведемо одговорност у уређивање медија и законитост у  пословање предузећа која су оснивачи медија, како не бисмо имали ситуације да се  фирме оснивају и гасе, а клевете остају некажњене.

 - Зар то није могло да се реши једноставном применом пореског и кривичног закона?

 - Примена тих закона није у надлежности министара из Г17 и зато се  прибегло овом решењу! Не желимо да гасимо медије и људе оставимо без посла, већ  да спречимо медијски линч невиних. Подсећам вас да је један медијски линч у периоду од 2001. до 2003. године био увертира за убиство премијера  Ђинђића...

 - И онда је у априлу 2003. донет Закон о информисању. Ви сада повећавате  казне за 20 до 50 пута?!

 - Очигледно те мере нису биле довољне ефикасне. Да су биле, не бисмо  имали сад овако неуређен простор и бесплатно клеветање у недоглед.

 - Знате ли да по вашем предлогу закона нико не би смео да објави да су  Звездан Јовановић и Милорад Улемек убили премијера Ђинђића, јер то суд још није  доказао?

 - Постоји слово закона и дух закона. Такође, постоје ствари и догађаји  који су очигледни, за које сви знају да су истина, а за неке суд мора да докаже...

 - Да ли Млађан Динкић има сагласност председника Тадића у вези са овим  законом? Да ли су разговарали о овоме?

 - Немам информације о томе, али постоје редовни састанци на којима се  разговара о свим битним питањима. Чињеница је да су измене закона подржали сви  министри из ДС-а, а да су социјалисти били уздржани. То нам је доказ да постоји  подршка.

Д. Исаиловић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси