Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  И Б92 против Динкићевог закона!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 07. 2009.

Извор: Прес

И Б92 против Динкићевог закона!


БЕОГРАД - Предлог закона о јавном информисању, који је Влада Србије  донела без јавне расправе, због непрецизних одредби и драконских милионских казни,  веома је опасан за електронске медије, упозорио је јуче ТВ Б92!

Иако важи за телевизију блиску Млађану Динкићу, Б92 је јуче отворено критиковао његов предлог закона, јер „гуши информативни програм у електронским медијима“! Адвокат Б92 Слободан Кремењак упозорава да електронским гласилима „нема  спаса“ ако овакав предлог закона прође.

Он тврди да ће ТВ суочене са претњом милионским казнама, морати да укину информативни програм и пуштају само  музику и филмове! Кремењак наглашава да је овај предлог закона опаснији за електронске него штампане медије, јер им прети казна у висини укупне вредности огласа за  седамдана за грешку направљену у било ком делу информативног програма. То  значи да ће се казне кретати од десетак, па до више од 100 милиона динара! Шта кад суд погреши

 - То све води ка томе да електронски медији укину информативу! У том  смислу, новине су боље прошле, јер ако напишу да је Пера Перић убица и то ставе  на насловну страну, следи им седмострука новчана казна, онолико колико су  зарадили на тиражу и огласима за седам дана. Али, ако на насловну страну ставе неку згодну девојку, а унутра „убицу Перу“, следује им казна у висини  једнодневне зараде. А за електронске медије нема спаса! Телевизије, по овом предлогу, прескупо, десетинама милиона, плаћају сваку грешку у вестима! То је  неодрживо! - апелује Кремењак.

Он истиче да су медији стављени у незахвалан положај  када је у питању извештавање о раду суда и полиције.

 - Шта ћемо када суд погреши?! Шта кад одлуку првостепеног поништи  другостепени суд?! Зар медији треба да плаћају грешке суда? Ако би прошао овај закон,  онима које суд накнадно ослободи највише би се исплатило да туже медије! Знате, судски процеси трају годинама, па судија ипак погреши. А што не би могао  да погреши уредник који треба да одлучи за један дан, некад и за десет минута  шта да објави - пита Кремењак.

 Он објашњава да су милионске казне потпуно несразмерне.

 - Код прејудицирања кривице новчана казна је иста за све. Свеједно да ли напишете или изговорите да је неко петоструки убица или да је прешао улицу  на црвено, казна је иста! Не знам ни шта је национална дистрибуција. За  медије са том карактеристиком предвиђено је да имају оснивачки капитал од 50.000  евра. А шта ако одлучим да нећу новине да дистрибуирам у пет општина на југу Србије? Да ли то значи да ми не треба 50.000 евра депозита?! - пита Кремењак,  који сматра да се депозит могао обезбедити полисом обавезног осигурања медија.

И Фокс забринут

 Генерални директор ТВ Фокс Ден Бејтс у изјави за Пресс признаје да га  брине могућност злоупотребе и угрожавања слободе медија после евентуалног  усвајања Предлога закона о информисању.

 - Наша „Њуз корпорација“ извештава широм света. Професионалност,  истинитост, као и објективност у новинарству су одувек биле наше главне одреднице. Са  тог аспекта немамо никакав проблем, али нас, као и друге, веома брине  могућност злоупотребе и угрожавања слободе медија - каже Бејтс.

 Антрфиле : ОЕБС: Анализирамо закон о информисању

Противници Предлога закона о информисању протеклих дана помињали су  могућност да би Европска комисија и ОЕБС могли ускоро да се огласе, односно  успротиве овом предлогу закона јер „има одредби које нису у складу са европским>> стандардима“.

У канцеларији мисије ОЕБС-а у Београду Прессу је јуче речено  да још немају став о закону, али да га анализирају.

 - Ми врло пажљиво пратимо процес и проучавамо измене и допуне Предлога  закона о информисању, као њихово усклађивање са европским стандардима. Надамо  се конструктивној и свеобухватној расправи - били су кратки у ОЕБС-у.

Б. Бојић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси