Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Закон о медијима дрма владу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 07. 2009.

Извор: Прес

Закон о медијима дрма владу


БЕОГРАД - Спорни Предлог закона о јавном информисању потпуно је поделио српску владајућу коалицију! Вицепремијер Млађан Динкић чак је, како сазнајемо, запретио оставком уколико Предлог закона не буде усвојен на овонедељној седници Скупштине.

Динкић је то урадио пошто су СПС, ПУПС, ЈС и СПО у медијима критиковали предложено решење и јавно поручили да ни случајно неће гласати за закон који медијима прети драконским, милионским казнама. Поред посланика СПО и „дачићеваца“, који су већ саопштили да неће гласати за Предлог закона, као „неодлучни“ се изјашњавају ЛСВ, СВМ, ЛДП, представници бошњачких странака, као и „самостални посланик“ Владан Батић.

Кад се све сабере, Предлог закона о јавном информисању у Скупштини Србије има само 93 „сигурна гласа“, против је 113 опозиционих посланика, уздржаних је 20 (СПС-ПУПС-ЈС), а „неодлучних“ 24 (погледајте табеле). Због свега тога из врха Тадићевог ДС-а сада најављују да ће покушати да у Скупштини „амандманима поправе“ спорни предлог закона (мада, није јасно зашто су министри из ДС-а на седници Владе гласали за Предлог закона који треба да се „поправља“).

ДС нема став?! Портпарол Демократске странке Јелена Триван каже за Пресс да је та странка, после замерки у стручној јавности, спремна да у Скупштини амандманима измени Предлог закон о јавном информисању.

- Наши министри на Влади јесу дали сагласност на тај предлог закона, али у овом тренутку не могу да вам кажем који је став ДС-а по том питању. О појединостима закона разговараће се у скупштинској дебати. Након примедби у јавности, ми смо спремни на разговор и промене закона - рекла је Триванова. Она, међутим, није желела да коментарише одредбе о милионским казнама за медије, под изговором да не може „да се изјашњава о појединачним одредбама“.

На другој страни, међутим, супруга лидера СПО-а Даница Драшковић тврди да посланици те странке, њих четворо, „ни у лудилу“ неће гласати за Предлог закона о јавном информисању.

- Ја нисам функционер СПО-а, али могу да вам тврдим да наши посланици ни у ком случају неће гласати за тај закон. Не постоји разлог због ког бисмо га подржали. Па, ми смо се годинама борили за слободу штампе и не можемо сада да подржавамо закон који је гори и од Шешељевог закона! - каже Драшковићева, која додаје да СПО не интересује „то што неки прете да ће изаћи из Владе ако овај закон не буде усвојен“.

- Ми смо рекли да немамо ништа против да се усвоји нови закон о информисању, али европски закон, који је у складу са стандардима ЕУ. А овај закон то није! Овај закон је смртна пресуда за новинарство у Србији и ми за њега нећемо гласати ни по коју цену! - изричита је Драшковићева.

Како нам је потврђено у врху СПО, лидер ове странке Вук Драшковић лично је обавестио Бориса Тадића да никада неће подржати овај предлог закона, а посланик Александар Југовић поручио је шефици посланичког клуба ЗЕС Нади Колунџији да у овом случају не рачуна на гласове СПО.

Лидер ДХСС-а Владан Батић, иначе самостални посланик који подржава владајућу коалицију, каже да још није прочитао Предлог закона, али га сигурно неће подржати „ако је тако репресиван и рестриктиван како медији преносе“.

Бојан Костреш (ЛСВ) није сигуран како ће се њихових пет посланика изјаснити о закону.

- Коначну одлуку ћемо донети на председништву странке, после анализе закона... - каже Костреш.

Седам посланика мањина, на које владајућа коалиција увек рачуна, потпуно су се разишли по овом предлогу закона. Балинт Пастор из СВМ-а каже да постоји могућност да четири посланика те странке не подрже закон.

- Ми ћемо одлуку како ћемо гласати донети на председништву, у току ове седмице... - каже Пастор. С друге стране, шеф посланичке групе СПС-ЈС Бранко Ружић каже да ће тај посланички клуб бити уздржан када се у парламенту буде гласало о закону. Лидер ЈС Драган Марковић Палма каже да је за ту партију „потпуно неприхватљив“ Предлог закона о информисању.

 - Нећемо гласати за закон јер он од 2009. у Србији прави 1999! Неприхватљиво је ограничавање слободе медија и ограничавање истраживачког новинарства - наводи Марковић. Он истиче да и по важећем закону политичари могу тужити новинаре за повреду части, морала и угледа.

- То и чине и у већини случајева политичари добијају. А шта да раде новинари?! Да распродају ствари по кући да би платили казне?! Замислите тек сада шта би било кад би се увеле ове нове казне... - наводи Марковић.

И ЛДП против?! Најаве да ће владајућој већини у овом случају подршку пружити ЛДП јуче је одбацио посланик Зоран Остојић. Он каже да та странка још није донела одлуку да ли ће подржати закон. Незванично сазнајемо да је Чедомир Јовановић својим партијским сарадницима рекао да је овај предлог закона „потпуно неприхватљив“.

Измене и допуне Закона о информисању наћи ће се на дневном реду ванредне седнице Скупштине Србије у четвртак.

Антрфиле : Бељански: закон пред судом у Стразбуру

Адвокат Владимир Бељански каже да би у случају усвајања овог скандалозног закона у парламенту редакције, уредници и новинари могли да се жале Уставном суду и суду за људска прва у Стразбуру.

- Препорука Савета Европе, још од пре седам-осам година, јесте да се клевета у Србији декриминализује, али то није учињено. Погрешна примена овог закона могла би довести до гушења слободе медија. Рецимо, ако се објави информација с којом јавност мора или треба бити упозната, а суд процени да је тиме повређен закон, редакција, њен оснивач, уредник и новинар би због ускраћивања права на слободу изражавања могли да се жале Уставном суду и суду у Стразбуру - каже Бељански.

Г17 увијено прети, ДСС против закона

Жељко Ивањи из Г17 Плус каже да би неусвајање овог закона било „озбиљно разматрано на највишим органима странке“. Упитан да ли то значи разматрање о изласку из Владе, он каже:

- Само сам рекао да бисмо то озбиљно размотрили. А највећи критичари овог закона учествовали су у власти 1999, када је спровођен Шешељев закон, мислим на СПС, Николића, СПО - каже Ивањи.

Милош Алигрудић (ДСС) каже да је закон за ту странку неприхватљив јер „њиме власт жели да контролише медије“.

- То странка са префиксом демократска не сме да чини. Ми то за два мандата нисмо чинили и многи су нам говорили да нам се таква принципијелна политика обила о главу.

Б. Бојић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси