Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Влада јуче усвојила измене закона о информисању, ускоро расправа у скупштини
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 07. 2009.

Извор: Вечерње новости

Влада јуче усвојила измене закона о информисању, ускоро расправа у скупштини


Влада Србије усвојила је јуче измене Закона о информисању, а оне ће се наћи и на следећем, ванредном заседању парламента. Нова верзија закона предвиђа знатно строжу казнену политику и већу одговорност медија, али и дистрибутера. Један од чланова налаже и формирање медијског регистра, у коме ће се наћи подаци о штампаним и електронским медијима и њиховим власницима. Предлаже се прецизирање одговорности оснивача медија, тако да би власник дневних новина, које се дистрибуирају по целој држави, требало да обезбеди улог од најмање 50.000 евра. Према овом износу, прави се скала и за све остале медије.

- Намера је била да се онемогући да неко изигра права поверилаца. Зато ће сада власници, чији су рачуни дужи период у блокади и који не измирују своје обавезе, морати да обуставе издавање новина или емитовање програма, док не плате дугове - речено нам је у Министарству културе.

- Овим законом јасно су дефинисана права и обавезе дистрибутера јавних гласила, а пре свега штампаних. Закон предвиђа новчане казне за дистрибутере који одбију да испоручују на продајна места новине и магазине, ако за то немају економске разлоге. Суд ће, кажу у Министарству, о оваквим случајевима одлучивати по хитном поступку, а несавесне дистрибутере чекају казне. Мораће да плате пенале најмање у износу продатог огласног простора у тиражу новина који су одбили да дистрибуирају.

Одзвонило је и насловима у новинама, попут “лажов” или “лопов”, “наркодилер”, поручују из Министарства. Јер, за објављивање неистина, порнографских садржаја на насловним странама, слика жртава и других фотографија које крше људска права, казне ће да буду ригорозније. Сада новинска кућа за овакав прекршај, на пример, мора да плати 40.000 динара и то после судског поступка који траје по годину дана.

Нова казнена политика предвиђа плаћање бар онолико колико је медијска кућа зарадила дистрибуцијом лажних информација и неприкладних садржаја.

Антрфиле : према европским нормама министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић оценио је на конференцији за новинаре, после седнице Владе да је “расправа била дуга и садржајна”. Једина дилема међу министрима, рекао је Дулић, била је усаглашеност овог акта са европским нормама, што је на крају потврђено.

У Министарству културе речено нам је да је закон писан према одредбама Европске конвенције о људским правима и пракси Суда за људска права у Стразбуру.

Социјалисти уздржани
Расправа о изменама Закона о информисању била је бурна, па су се чак могле чути спекулације да је Млађан Динкић напустио јучерашњу седницу. Његов колега Оливер Дулић, међутим, демантовао је ту вест. Предлог закона усвојен је са 17 гласова, а чланови Цветковићевог кабинета из редова СПС, Дачић, Мркоњић и Шкундрић, били су уздржани. Дачић је образложио да СПС подржава завођење реда у медијима, али да су били уздржани јер желе “диференцијацију са бившом политиком, коју су многи карактерисали као ригидну према медијима”.

И. Мићевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси