Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НУНС тужи „новинаре хушкаче"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 07. 2009.

Извор: Политика

НУНС тужи „новинаре хушкаче"


Иако је тужилаштву пријава поднета против НН лица, у поднеску достављеном  уз њу наводе се имена уредника и новинара

 Независно удружење новинара Србије јуче је саопштило да је Тужилаштву за  ратне злочине поднело кривичну пријаву „против одговорних особа и новинара у Радио-телевизији Београд, Радио-телевизији Нови Сад, дневним листовима ’Политика’, ’Вечерње новости’ и другим који су својим утицајем и  значењем у медијском простору и као државна медијска предузећа спроводили  ратнохушкачку пропаганду” крајем осамдесетих и почетком деведесетих година прошлог века,  уочи и током распада СФРЈ.

 Пријаву против НН лица из поменутих медијских кућа, НУНС образлаже констатацијом: „Сматрамо их суодговорним за ратна дешавања на простору  бивше Југославије која су довела до огромних материјалних губитака и људских  жртава и најстрашнијих ратних злочина.”

 Мада се у самој пријави не наводе имена новинара осумњичених за ратно хушкање, уз поднесак су прикључени и додатни материјали у којима се  наводе имена новинара и уредника који су релевантни за ову причу. Један од таквих материјала је и текст из недавне НУНС-ове публикације „Досије”.

 – Материјал је новинарски и није састави део кривичне пријаве, већ нека  врста предлошка да се види да не идемо у неку политичку кампању. Ми то радимо  већ извесно време, око годину и по дана и кроз разне публикације – каже Јелка Јовановић, потпредседник НУНС-а. Са прве стране– Ми никог не прозивамо, могуће је да су неки од тих  текстова који су наведени у „Досијеу” били потпуно исправни и тачни, али бојим се да нису, већ да су примери чисте пропаганде. Треба се сетити, на пример, оне приче како лавове у Сарајеву хране српском децом и сличних – каже Јелка Јовановић, потпредседник НУНС-а.

Удружење, по њеним речима, нема намеру да подноси појединачне кривичне пријаве, пошто је „бесмислено ићи поименце, јер никада није само један  човек крив и одговоран у таквим ситуацијама”. Као пример наводи „Политикину”  рубрику „Одјеци и реаговања” у којој су објављивана писма наводних читалаца. Да поднесе кривичну пријаву НУНС је одлучио после припреме два броја  „Досијеа” о ратнохушкачкој пропаганди, када су установили колико о томе има  материјала. Желе, како објашњава да се „подвуче црта” и сматрају да је чињеница што  су учинци појединих медија остали некажњени „срозала српско новинарство и произвела манир да можеш било кога да пљујеш и радиш шта хоћеш, да није потребан други извор нити провера”.

Пријава НУНС-а, како каже Јелка Јовановић, није у директној вези са  напорима Тужилаштва за ратне злочине које је недавно саопштило да су у току  предистражне радње око улоге медија у подстицању ратних злочина.

У Удружењу новинара> Србије сматрају да НУНС покушава да обезбеди додатни легитимитет већ  постојећој иницијативи Тужилаштва за ратне злочине.

 – Та иницијатива је, по мом мишљењу, доста контроверзна. Чини ми се  спорним што се све ради са толико закашњења, неуверљиво ми је и објашњење тужилаштва поводом изјава једног од оптужених за „Овчару” који је рекао да  га је наљутила ТВ емисија. Тужилаштво није навело ни ко је тај оптужени, ни  где је транскрипт. Неуверљиво је објашњење тужилаштва да су у овом случају морали да чекају да пресуда за Овчару постане правоснажна. На међународним судовима за ратне злочине то се тако не ради – каже Љиљана Смајловић, председник Удружења новинара Србије. Она подсећа да се у случају суђења новинарима за ратну пропаганду у  Руанди није чекало да најпре постане правоснажна пресуда за геноцид у тој земљи,  па да се накнадно истражује учинак новинара већ су новинари били оптужени  међу првима.

 – Како је ово удружење тек сада открило да је било мрзилачке ратне  пропаганде? Како да је то у некој врсти синхронизације и координације са, по мени,  спорном акцијом тужилаштва? Бојим се да ту постоји неки политички тајминг а то је  увек по друштво опасно – каже Смајловић.

Бруно Векарић, портпарол Тужилаштва за ратне злочине које прикупља  материјал око улоге медија деведесетих година, јуче је рекао да се на томе и даље  ради и да „предмет напредује ”, да ће та фаза бити завршена „врло брзо”, али не прецизирајући временски рок.

 – Што се тиче најновије пријаве НУНС-а она нам у принципу помаже јер су  они додали још неке ствари које до сада нисмо имали. Добро је да се сами  новинари ангажују око нашег настојања да се утврди кривична одговорност оних који  су евентуално чинили кривична дела – каже Векарић.

 Антрфиле : Именовали Вучелића, Радовића, Дрецуна, Балетићеву…

Иако је НУНС формално поднео пријаву против НН лица, која се може видети и  на интернет презентацији овог удружења, уз њу је тужилаштву достављено и  пет прилога, а у једном од њих наводе се имена руководилаца, уредника и  новинара чије се извештавање током деведесетих година прошлог века критикује.

То су из ТВ Београд – Милорад Вучелић, Душан Митевић, Славко Будихна, Драго  Тодоровић и Бранко Брудар, ратна репортерка Телевизије Нови Сад Милијана Балетић,  дописник Ројтерса Вјекослав Радовић, из „Вечерњих новости” – Т. Бакић, Д. Стојић,  М. Петровић, Н. Ненковић, М. Јаношевић, М. Бошњак, Анђелко Драгојевић и  новинар са иницијалима Б. Б. М., из „Политике експрес” – Јеленко Слатинац, из „Политике” – Живорад Миновић, Радован Ковачевић и Александар Апостоловски, новинарка Рада Ђокић из Републике Српске и Милован Дрецун, ратни извештач  РТС-а са Космета.

М. Петрић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси