Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фантомска телефонска седница
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 07. 2009.

Извор: Глас јавности

Фантомска телефонска седница


Министри у кабинету премијера Мирка Цветковића тврде да у понедељак није одржана седница на којој су, између осталог, усвојене измене и допуне  Закона о јавном информисању, док Министарство културе не жели да обелодани детаље  у вези са изменама закона

 БЕОГРАД - Влада Србије покушава да на мала врата промени Закон о јавном информисању! Наиме, новинска агенција Бета пренела је информацију да је у понедељак одржана телефонска седница владе на којој су, између осталог, усвојене измене и допуне Закона о јавном информисању.

Према наводима  Агенције, у којој тврде да им је информација потврђена из два независна извора у  влади, предложене измене предвиђају увођење одредби регистра јавних гласила у Закон о информисању. Међутим, министри с којима је Глас јавности јуче разговарао немају сазнања о телефонској седници, док Министарство културе не жели да обелодани детаље у вези са изменама Закона.

 - Никаква седница није одржана у понедељак - тврди заменик премијера и министар полиције Ивица Дачић. Министар за КиМ Горан Богдановић каже да није присуствовао никаквој  седници.

 - Пошто сам био недоступан, нисам ни добио позив за било какво заседање -  каже Богдановић, док и министар за дијаспору Срђан Срећковић тврди да није  упознат са седницом.

 - Чак и не знам за њу, а нисам толико необавештен - истиче Срећковић.

 Министар здравља Томица Милосављевић наглашава да није сигуран да ли је седница одржана.

 - Био сам презаузет тог дана. Можда је седнице и било, али ја нисам  учествовао - каже Милосављевић.

 Потврду одржавања телефонске седнице нисмо могли да добијемо ни у  кабинетима министара Божидара Ђелића и Милутина Мркоњића. Ипак, из Министарства културе поручују да су измене и допуне Закона о  јавном информисању „тек у процедури“, али не желе да кажу о чему је конкретно  реч.

- Ништа још није усвојено - тврди за Глас државни секретар у Министарству културе Надица Момиров. Упитана о којим изменама је реч, Момирова није  желела да одговори.

 - Није тренутак за разговор о томе, јер ћете можда имати погрешне  информације. Све је још подложно изменама. Зато је боље сачекати да влада усвоји  измене, па ћете онда имати све информације - каже Момирова. На наше инсистирање да  су измене прошле јавну расправу, чим су у процедури, Момирова је прекинула  везу.

 С друге стране, потпредседник СРС Гордана Поп-Лазић истиче да јавност мора  да буде упозната са радом владе.

 - Не верујем да би нешто у стигло у Скупштину, а да пре тога нема  сагласности. Зато верујем да је седница одржана, али не знам зашто то не кажу јавности. Овакви поступци никако не иду у прилог тврдњама власти да је њихов рад  транспарентан - каже Поп-Лазић.

 Потпредседник НС Драган Јовановић тврди да је реч о покушају да се  контролишу „непослушни“ медији.

 - Сада се види да је писање Курира и Гласа јавности толико хитно за  Млађана Динкића, па преко ноћи покушава да промени закон - истиче Јовановић.

 Посланик ДСС Жељко Томић наглашава да је очигледна намера стављања  медија под контролу.

 - Увођење одредби о регистру само ће бити проблем за независне медије,  који су већ неко време трн у оку ове владајуће коалиције. Чини се да је сада горе  него за време Милошевића - закључује Томић.

 Антрфиле : Михајловић: Седнице није било
 Директор владине Канцеларије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић у изјави за Глас јавности тврди да никакве седнице није било.

 - Те телефонске седнице није било и то одговорно тврдим. Нека свако прича  шта хоће - каже Михајловић.

М. Добромировиц

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси