Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији корумпирани од оних чији криминал откривамо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 07. 2009.

Извор: Данас

Медији корумпирани од оних чији криминал откривамо


Београд - Радио-телевизија Б 92 се бори за елементарне цивилизацијске вредности, на првом месту да Србија постане боље место за живот. Некада су финансијски монополи били директно у служби политике, а данас је политика, нажалост, врло често у служби финансијских монопола.

Б 92 је изложен истој опасности као и пре 15 -20 година када смо се супротстављали једној наопакој политици. Али ми, као одговоран медиј, не можемо затворити очи пред оним што се дешава око нас само зато што је велика већина других медија у земљи корумпирана од оних чије криминалне радње откривамо - каже у разговору за Данас директор РТВ Б 92 Веран Матић.

- Недавно сте изјавили да појединци контролишу друштво, јер моћ не лежи у политичким институцијама већ у монополима, као и да ће због економских притисака поједини медији у блиској будућности нестати. Да ли то можете да објасните?

Јасно је да ће неки медији морати да направе избор између одговорног извештавања и корупције. Када кажем корупције, мислим на то да неки медији данас живе од тога да не пишу о криминалу из домена економије и приватизације већ да сензационалистичким писањем одвлаче пажњу нације са највећих проблема Србије данас. Утицај монополиста и тајкуна у медијској сфери је огроман и није потребно да идете даље од таблоида који су толико оснажени да би могли дезавуисати сваки покушај да новинарство буде озбиљно, одговорно и достојанствено.

Ту долазимо до једног занимљивог феномена, а то је питање шта је независно новинарство данас. Да смо функционисали као што функционишу многи медији којима можете платити да некога безразложно черече и којима можете платити да прећуте пљачку друштвене, државне имовине, не бисмо имали никакве финансијске проблеме, јер не бисмо зависили од тржишта. Можда бисмо били богатији материјално. Али да смо затворили уста, наша мисија би била завршена. Б 92 више не би постојао.

- Радио Б 92 ове године слави јубилеј. Међутим, запослени у РТВ Б 92 и даље трпе бројне претње и притиске. Да ли се држава и полиција довољно залажу у заштити новинара и радника РТВ Б 92?

Занимљиво је да наши противници ни данас не успевају да осмисле маштовитији начин за борбу против нас него што су оптужбе да смо нелегални и да својим постојањем кршимо закон. Имам разлога да верујем да би Б 92 нестао ако би иједна оптужба на наш рачун била тачна. Ми смо најжешћи критичари криминала у политичком и економском систему Србије и због тога смо легитимна мета за уништење. Ту нема никакве разлике између изманипулисаних уличних хулигана и оних који у својим рукама држе већи део Србије. Они мисле исто - да Б 92 треба да нестане са лица земље.

- Економска криза је захватила све медије у Србији. Који су планови Б 92 кадаје реч о превазилажењу кризе? Шта мислите о државној помоћи медијима?

Још од прошле јесени говорим представницима страних и домаћих институција да јепотребно формирати неку врсту „паралелног ММФ-а“, фонда који би служио каокредитна помоћ медијима и невладиним организацијама, институцијама цивилног друштва, са тезом да прави ММФ помаже државе и владе, а да ове секторе нема ко системски да помогне. Најчешће се овакве ситуације и користе да се униште независне институције, користећи се алибијем светске кризе.

Била би, заиста, изузетна корист када бисмо могли да добијемо кредит од неколико милиона евра на 15 година отплате, са грејс периодом од неколико година. Помоћ државе не може да буде ни приближно довољна потребама. Фонд самопомоћи је потребан увек, као облик солидарности међу новинарима и медијима, но такав фонд не може много помоћи у овој специфичној ситуацији.

Антрфиле : Планови са Инфо каналом Б 92

Инфо планира да што више искористи могућности живих преноса друштвених и политичких догађаја. Трудићемо се да гледаоцима преносимо уживо вести које су важне не само за грађане Србије већ и за цео регион. И даље очекујемо да ћемо добити могућност да преузмемо преносе заседања парламента.

Ако погледате дапарламент не ради 15 дана у јулу због тога што нема директних преноса на РТС-у, видите да би ангажовање нашег канала имало вишеструки позитиван ефекат за земљу. С једне стране финансијски, а с друге - брже би се усвајали закони у земљи која пледира да се приближи ЕУ.

Ј. Д.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси