Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 07. 2009.

Извор: Курир

Паника


БЕОГРАД - Садашњи власници РТВ Б92 у паници покушавају ђа продају већински пакет акција ове медијске куће, због чега су протеклих дана у највећој тајности контактирали неке од највећих агенција које се баве акцијама, сазнаје Курир!

Да у радијском „бастиону демократије" не цветају руже показује и податак да је Б92 у милионским дуговима, због чега је у више наврата добијала повољне кредите уз помоћ, министра економије Младана Динкића, који је издејствовао да се многа јавна предузећа на чијем се челу налазе кадрови Г17 плус оглашавају управо на овој телевизији.

- Телевизија Б92 не може да буде морални судија коме пожели, а да истовремено сама ником не полаже рачуне. Дугови qд 18 милиона евра, повољни кредити, финансирање из државног буџета, сумњив начин на који су добијене просторије на Новом Београду уз помоћ Динкића, нејасна власничка структура ове телевизије указују на то да је Б92 у великом проблему. Због свега тога решили су да се „нашминкају" и продају, али купаца нема, јер су сви свесни тога колике губитке има ова медијска кућа - каже саговорник Курира из врха власти.

Посланик Нове Србије Александра Јанковић подсећа на то да њена странка „отприлике хиљаду последњих година" поставља питање како је Б92 добио простор, али без одговора.

- Заштићени су као бели медведи. Тако очигледну заштиту нема ниједан други медиј. И од невладиних организација и уђружења новинара увек уживају подршку, а да они сами не морају да одговоре на многа питања, као што је како су добили простор. Морају сами пред собом да буду чисти да би другима постављали питања - напомиње Јанковићева. Она каже да су људи навикли на Б92 као неку врсту Си Ен Ена у Србији и као медиј „високо селективан у приступу информацијама".

- У народу их зову још У92 и Б52, јег су идентификовани као непријатељи који пропагирају антисрпске и антицрквене вредности - истиче Јанковићева.


За генерала Божидара Делића, посланика СНС, нема сумње да се Б92 „ставио у руке највеће штеточине у Шрбији - Млађана Динкића".

- Све је почело од писања Курира о „доприносу" Динкића у развоју Србије. Медији не смеју бити у рукама политике. Очигледно је да се Б92 појављује у политичко-партијским интересима и имовинским споровима. Уместо да преносе чињенице какве јесу, они сами истражују и дају резултат. Врло је ружно било чути када се причало о дуговањима Курира. Био је то циљани напад, али ако се то објављује, онда је то требало упоредити с дуговима других дневних гласила и медија - истиче Делић, који додаје да је некада постојала солидарност медија кад би власт покушавала да се обрачуна с неким од њих.

Жељко Томић, посланик ДСС, ниједном медију не даје право да морално осуђују друге.

- Б92 је финансирана средствима са Запада, јасан је политички утицај на њих и они немају право да попуиу другима. Њихов циљ идентичан је оном који се из америчке амбасаде у Београду намеће многим домаћим министрима и политичарима. Све је то можда легитимно, али не и морално. Ипак, њихово отворено навијање, без дозе критике према владаиућим факторима, представља пристрасност коју ниједан медиј не би смео себи да дозволи - упозорава Томић.

Антрфиле : Нису моралне судије

Марина Рагуш, посланик СРС каже да врло добро зна какви су напади Б92, јер радикали већ дуго сличне ствари доживљавају од те медијске куће.

- Нико не може да буде морални судија, па ни Б92. То је снајперски медиј који циљано напада. Очигледна је њихова сличност с бомбардером „Б52". Није јасно ни ко је власник те телевизије. Потегнућемо у Скупштини питање власништва свих медија, па ће се ваљда сазнати ко за кога ради.
За Курир знамо ко је власник, али се за друге не зна. Хоћемо имена власника, желимо да знамо ко добија паре од државе, ко су привилеговани. Онда ћемо добити праву слику ко управља Србијом. Реч је о спрези власника медија, политичара на власти и тајкуна - наглашава Рагушева.

Е. К.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси