Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пореска управа проверава "Курир"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 06. 2009.

Извор: Б92

Пореска управа проверава "Курир"


Београд -- Пореска управа истражује пословање дневног листа “Курир” и његовог власника Радисава Родића.

Јавно се не саопштава шта је откривено, али се зато Родић оглашава преко својих гласила са поруком да је у питању кампања коју поједини политичари воде против њега и слободе штампе. Пет фирми у којима је Родић директор или су на том месту са њим повезане особе, у принудној су блокади због укупних дуговања од више од осам милиона евра.

И поред тога што се и по неколико година не измирују обавезе, ове фирме нису у стечају.

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић потврдио је оно што се већ одавно у јавности зна, а то је да поједине интересне групе дозвољавају да такви таблоиди постоје како би кроз њих пласирале афере.

Пет фирми блиско повезаних са “Куриром”, “Гласом јавности” и Радисавом Родићем у блокади су због принудне наплате и по неколико година због дуговања која имају према држави на име пореза, повериоцима или због судских пресуда.

Према подацима која су јавно доступна на сајтовима Агенције за привредне регистре и Народне банке Србије, као директори ових фирми уписани су Радисав Родић, Вукадин Родић и Првослав Дробњак, који је директор “Курир инфа” и “Гласа” д.о.о.

* "АБЦ цомпанy" , директор Вукадин Родић, због принудне наплате је у блокади рачуна од новембра 2008. Дуг према повериоцима износи чак 632.265.543 динара.
* "Ронацо" д.о.о, директор Радисав Родић, блокиран је скоро четири године - од августа 2005. Ово предузеће дугује и за порез и за судска решења а дужан је и разним повериоцима. Укупан дуг износи 133.071.514 динара.
* Блокада "Курир нета" , директор Вукадин Родић, траје од јуна 2008. И ова фирма дугује по сва три основа у укупном износу од 24.759.483.
* "Курир инфо" , директор Првослав Дробњак, у принудној наплати је од марта 2007. Дугује само за судска решења што са каматом износи 2.737.574 динара.
* Од јуна ове године у принудној наплати је и предузеће “Глас” д.о.о, директор Првослав Дробњак, који такође дугује само за судска решења у укупном износу са каматом од 633.094 динара.

Ових пет предузећа у принудној наплати су у износу од 793.467.208 динара или око 8,5 милиона евра.

Б92 покушала је да у Пореској управи сазна колико Родић и сва његова предузећа дугују држави на име пореза и осталих обавеза, да ли су надлежни контролисали његово пословање, и уколико су пронађене неправилности у Родићевом пословању, које мере је Пореска управа покренула против нејга покренула.

Одговор на то питање нисмо добили, а објашњење нам је послато у писаној форми.

"На основу закона о пореском поступку и пореској администрацији, члан 7. подаци везани за поступак утврђивања контроле и наплате јавних прихода а које администрира пореска управа предсатвљају службену тајну и сходно томе вам не можемо саопштити те податке", пише у одговору.

Родићев начин пословања очигледно није тајна за највише државне званичнике, што је гостујући у емисији “Кажипсрт” потврдио потпредседник Владе Божидар Ђелић.

Б92: Како ви објашњавате да држава толерише таква дугованаја и да је он привилегован у односу на све друге пореске обвезнике?
Ђелић: Ниједна кућа не сме да има такве повластице. Сви морају да плаћају порезе и не могу да пале - гасе фирме и да онда преносе активности у ону другу. То је вртшека која је добро позната, и то је кривично дело. Ту мора да се ангажује и судство.

Ђелић је признао нешто о чему се у Србији годинама говори.

“Има много наручених текстова. То је реалност наше земље, и то треба да престане. Зашто се толирише све ове године, ја немам одговор”, рекао је он.

До сада се нико од надлежних државних институција није се бавио питањима власничке структуре бројних дневних листова који су се оснивали па гасили од 2000. до данас.

Први пут је током акције “Сабља” званично утврђено да су, на пример, таблоид “Идентитет” основали чланови “земунског клана” како би “стварали друштвену климу која им је одговарала”.

Тада је, осим “Идентитета”, угашен и лист “Национал”.

Међутим, убрзо су настали нови таблоиди – “Курир”, “Центар”, “Балкан”, “Интернационал”, па “Српски национал”.

Шест година касније, у Србији се и даље нико озбиљно не бави питањем који политчари, тајкуни или мафијаши стоје иза таблоида.

Б92 наставиће и наредних дана да се бави овом темом.

Родић без одговора

Б92 покушала је да од власника “Курира” и “Гласа јавности” добије одговоре на питања у вези са пословањем његових фирми.

У последња два дана, неколико пута смо са њим контактирали телефоном, на његов захтев послали смо му и питања у писаној форми, међутим и поред обећања, одговори још нису стиглу у редакцију Б92.

Родић је у последњем телефонском разговору само одговорио да ће нам се касније јавити.
Ђелић, који је серију текстова у “Куриру” о малолетном сину Оље Бећковић оценио као клевету, сматра да би приватност људи требало боље да се заштити и да, како је рекао, иза објављених текстова треба да стоје чињенице.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси