Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нема плата, хонорара, али ни права на боловање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 06. 2009.

Извор: Дневник

Нема плата, хонорара, али ни права на боловање


У генералном штрајку на РТВ "Панонија" јуче је учествовало свега осморо запослених од 38, колико је потписало да приступа штрајку упозорења.

Како сазнајемо од малобројних штрајкача, директор Телевизије Зоран Андрић сазвао је у суботу састанак, на којем је рекао да “запослене ништа не може да кошта више него погрешна одлука", и најавио да ће се “убудуће сматрати прекршајем ако се радници, који су на боловању или годишњем одмору, не одазову редакцији која их треба".

Андрић је запосленима дужан све плате од почетка године, а од штрајка упозорења, који је одржан 29. маја, до јуче, већ тринаесторо људи дало је отказ. Он је запосленима, ипак, обећао да ће регулисати пензионо и социјално осигурање за претходну годину и да ће престати да важе бланко откази које су запослени потписали. Међутим, о пет заосталих плата није говорио, па су штрајкачи најавили тужбе.

У саопштењу колегијума "Паноније" наводи се да "програм Телевизије тече неометано, да је вест о штрајку предимензионирана и да постоје реалне најаве да ће се наредних месеци финансијски опоравити."

Најављеног штрајка у новосадском "Грађанском листу" јуче није ни било, али нико од запослених није желео да коментарише зашто. Они су захтевали исплату заосталих зарада за мај, јун и јул 2008. и март, април и мај ове године, које су тражили и приликом штрајка упозорења, држаног прошле недеље. У петак су, како сазнајемо, добили пола плате за март.

– Штрајкачи најбоље знају зашто су ступили у штрајк и зашто су од њега одустали и ја не желим то да коментаришем. Јесмо приморани на то да отпустимо неколико запослених, али то нема везе са штрајком, јер сам ја отказе најавио још пре десет дана – каже за "Дневник" директор листа Срђан Вучуревић.

Антрфиле : Уплашени Блажу мало верују

Око 300 хонорарно запослених на РТВ Војводина такође су у незавидној ситуацији јер им хонорари нису исплаћени од јануара ове године. Генерални директор Блажо Поповић каже да очекује да у наредних 15 дана добију паре на име враћања ПДВ-а, од којих ће бити исплаћене све заостале зараде. Међутим, хонорарци су уплашени да новац неће видети, јер, како кажу, ту причу слушају већ месецима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси