Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  “Футура” неће да продаје “Новости”!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 06. 2009.

Извор: Вечерње новости

“Футура” неће да продаје “Новости”!


ДИСТРИБУТЕРСКА кућа “Футура плус”, која је у већинском власништву бизнисмена Станка Суботића Цанета, јуче после подне је обавестила Компанију “Новости” да обуставља продају свих ревијалних издања куће, а да продају дневног листа “Вечерње новости” своди на такозвани законски минимум.

“Футура” је требало данас да преузме 54.000 примерака “Новости”, али је потраживања свела на једва симболичних 2.240 примерака, што процењује као “законску обавезу”.

“Футура” се на овај потез одлучила пошто је Компанија “Новости” јуче пустила меницу у висини од 53 милиона динара, да би наплатила неиспуњене обавезе ове куће према Компанији “Новости”. То је прекорачење рока од чак 90 дана! “Футура плус”, иначе, Компанији “Новости” дугује још нове десетине милиона динара из текућих обавеза.

О овом неочекиваном и скандалозном потезу једног дистрибутера, “Новости” ће обавестити надлежне државне институције и инспекције. Овако нешто није забележено већ деценијама у српском новинарству. Наравно, судским путем ћемо тражити обештећење.

Редакција “Новости” извињава се својим многобројним читаоцима који ће данас, или можда још који дан, бити ускраћени за омиљене новине. Чинимо напоре да другачијом прерасподелом, уз помоћ других дистрибутера, надокнадимо овај удар на тираж, који је тежи и подмуклији јер се изводи у времену свеопште кризе на медијском тржишту Србије.

Антрфиле : ЂЕЛИЋ: СПРЕЧИТИ ПРИТИСКЕ НА МЕДИЈЕ

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић најавио је јуче да ће Влада у року од15 дана усвојити конкретне мере за подршку медијима у условима економске кризе. Према Ђелићу, следеће седмице одржаће се састанак са председником Владе Мирком Цветковићем на којем ће се одлучивати о томе које мере могу да се предложе да би медији пребродили кризу и сачували своје капацитете и независност. Ђелић је рекао да су три радне групе дале један број предлога, али није прецизирао о каквим предлозима је реч. Потпредседник Владе је оценио да је генерално тешка ситуација у медијима, наводећи и податак да је забележен пад тржишта реклама за од 30 до 50 одсто.

- Медији јесу индустрија, али су и предуслов демократије - нагласио је Ђелић. Говорећи о најављеним мерама, Ђелић је напоменуо да ће то бити “максимум” који ће Влада предузети у условима економске кризе и када су јој буџетска средства знатно умањена. Влада је, каже Ђелић, стала иза става да су притисци на медије недопустиви и да ће се надлежни органи позабавити сваким таквим покушајем.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси