Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Девет деценија Радио Београда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 10. 2013.

Извор: Преглед, Танјуг

Девет деценија Радио Београда

Радио Београд је јуче обележио свој дан и 89. рођендан. Та кућа планира низ програма којим ће бити обележен јубилеј, између осталог и подсећањима на најзначајније тренутке из историје радија, као и програмским иновацијама попут новог ноћног програма.

Радио Београд се први пут огласио из радиотелеграфске станице у Раковици 1. октобра 1924. Програм је на фреквенцији 1.650 метара емитован три пута седмично, уторком, четвртком и суботом, у трајању од један сат.

Вести су, у тој раној фази, припремали новинари других новинских редакција, а музички део програма дирекција Београдске опере. Радио Београд је међу најстаријим електронским медијима у Европи, а најстарији је на Југоистоку Европе.

Тако је Радио Париз почео рад само шест месеци раније, а истог дана када и Радио Београд први пут се огласио и Радио Беч. Редовно емитовање програма Радио Београда почело је 24. марта 1929, најавила га је Јелена Билбија - Лапчевић.

Програм је отворен државном химном „Боже правде“ у извођењу хора певачког друштва „Обилић“. Интересантно је да је већ те године емитован и први радио-пренос фудбалске утакмице, БСК - Југославија. Студио се налазио на другом спрату здања Српске академије наука. Информативне емисије емитују се редовно од 1937. године, најпре као „Актуелни час“, односно дневне репортаже, а та емисија је означила и почетак радио новинарства.

Током немачке окупације у Другом светском рату технику Радио Београда користила је немачка станица Зендер Белград, која је била намењена пре свега немачкој војсци, али је постојао све време и програм на српском језику, с тематиком намењеном грађанима Србије.

Одмах по ослобођењу Радио Београд наставља рад, а педесетих година почињу да се емитују „Новости дана“ и „Весело вече“. Други програм Радио Београда огласио се 1958. године, најпре као експериментални програм недељом, да би од 1963. почело свакодневно емитовање. Трећи програм Радио Београда настао је 1964, по угледу на сличне програме осниване у европским земљама после Другог светског рата и окренут је темама из културе. Исте године појавио се и забавни Београд 202. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси