Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Криза узима и медијски динар
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 06. 2009.

Извор: Дневник

Криза узима и медијски динар


Од 1. јуна ступио је на снагу Закон о буџету, а он је донео много главобоље индиректним корисницима општинских буџета. Међу њима су и медији којима је оснивач остала локална самоуправа, као што је и Радио „Бачка“ из Бача.

– Прети нам гашење радија – каже директор Миленко Врањешевић. – Ова медијска кућа, чији је оснивач општина Бач, најстарији је локални радио у Војводини и постоји већ 42 године. Програм емитујемо 24 сата дневно, на шест језика, а цео посао 365 дана у години обавља 11 запослених. Из општинског буџета финансирамо се с 51 одсто, а 49 одсто остварујемо на тржишту. Закон сада тражи да од тих 49 одсто чак 40 процената до 5. јуна уплатимо на рачун државе. За нас би то значио крај, а овај закон као да личи на онај о принудном откупу из прошлих времена.

У Радију „Бачка“ кажу да су се обратили за помоћ Друштву новинара Војводине, али и надлежнима у локалној самоуправи.

– Као оснивач, локална самоуправа је упозната с овим проблемом, али још немамо решење – каже председник општине Бач Томислав Богуновић. – Имамо тумачење да се ова обавеза односи само на медије и Завод за изградњу Бача, а не и на нпр. дечије вртиће и остале кориснике буџета. Још морамо да се консултујемо с надлежнима, па како буде другима, тако ће бити и нама, али се надам да то неће значити гашење појединих јавних предузећа и установа. У једином локалном медију у општини с око 16.000 становника кажу да и због лоше привредне и социјалне ситуације једва састављају крај с крајем. Много фабрика не ради, има око 3.000 незапослених, па је тешко зарадити динар од реклама. Плата запослених с факултетском спремом износи 24.000 динара.

М. СУЏУМ

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси