Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Максимум и за убице новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 05. 2009.

Извор: Вечерње новости

Максимум и за убице новинара


БЛАГЕ казне и њихов ионако низак минимум често су биле награда за криминалце уместо средство које ће их одвратити да икад више и помисле на криминал. Нацрт измена Кривичног законика, који је урадила радна група Министарства правде предвиђа нова кривична дела, проширио је списак убистава за која ће се изрицати најстрожа казна затвора од 40 година, и пооштрио је казне за кривична дела у којима су жртве деца.

Једна од најзначајнијих новина је, према речима државног секретара овог министарства Слободана Хомена, та што ће 40 година затвора бити запрећено свима којима се буде судило за убиство судија, тужилаца и полицајаца:

- Поред тога, најстрожа казна је запрећена и оптуженима за убиство грађана који се баве послом од јавног значаја, односно професијом која има повећан
ризик по њихову властиту сигурност - објашњава Хомен. - То су новинари, лекари, просветни радници, адвокати, вештаци, таксисти.

Радна група је предложила и да се пооштре санкције за тешка кривична дела која су почињена над децом, као што су силовање и обљуба. Такође, уместо минималних пет година затвора колико је сада прописано законом, најмања казна за ово дело биће - дупло већа.

Новина је и казна за оне који буду наводили малолетнике да присуствују силовању или обљуби. Њих очекује између шест месеци и пет година робије, а ако то буду радили силом или претњом - од једне до осам година.

- Нова санкција коју предлажемо је и кућни затвор која је предвиђена за лакша кривична дела, тј. за осуђене којима је изречена казна затвора до шест месеци - каже наш саговорник. - Осуђени не сме да напушта просторије у којима станује, а ако то самовољно уради једном у трајању од 12 часова или два пута у трајању од по шест сати, суд ће остатак ове казне заменити казном затвора.
Кривични законик ће забранити и довођење у питање независност суда или претпоставку невиности окривљеног. Новчана или казна затвора од шест месеци претиће свима који се огреше о ове одредбе.

ТРГОВИНА ОРГАНИМА

РАДНА група је предложила и ново кривично дело - трговина људским органима. Лекаре који без дозволе пацијената или њихових родитеља буду узимали делове тела ради пресађивања, или у случајевима када није наступила смрт пацијената, очекује затвор између шест месеци и три године.

АТЕНТАТ

НАЈСТРОЖА казна следује и оптуженима за атентат на председнике: државе, парламента, владе, Уставног суда, највишег суда у земљи, и републичког јавног тужиоца.

Е. Радосављевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси