Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отварање изложбе о Славку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 05. 2009.

Извор: Данас

Отварање изложбе о Славку


Изложба „Славко Ћурувија - храброст и креативност“, ретроспектива „Дневни Телеграф 1996-1998“ биће отворена вечерас у 18 сати у Музеју савремене уметности Војводине, Дунавска 37. На десету годишњицу убиства Славка Ћурувије, његова кћерка Јелена и тим уредника, новинара и фотографа са којима је покренуо „Дневни Телеграф“, одлучили су да ретроспективом фотографија и аудио-визуелних снимака подсете на буран период 90-их година, на начин на који је ДТ тај период обрађивао, као једине објективне и независне новине, и на живот и рад човека чију храброст и креативност памтимо.

У децембру 1995. године новинар Славко Ћурувија окупља екипу уредника, коју чине Милена Дражић, Иван Јовановић и Мирослав Кос. Почетком 1996. год., тачније15. јануара, покреће први приватни независни дневни лист у тадашњој Југославији „Дневни Телеграф“, којим уводи и нови тренд писања у српском новинарству. За свега неколико месеци, „Дневни Телеграф“ је освојио читалачку публику у Србији и у наредне две године обележио је једно време и серију дешавања која су потресала земљу.

У априлу 1998. године почиње са штампањем недељника „Европљанин“, који после шест месеци постаје најчитанији магазин у Југославији. Славко Ћурувија, власник ДТ и недељника „Европљанин“ убијен је 11. априла1999. испред свог стана у Светогорској улици 35, у центру Београда, за време ваздушних напада НАТО на Југославију. Атентату је претходио напад на њега у државним медијима. Убиство до данас није решено.

Г. Д. Н.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси