Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Б92: Кад нам прете, још одлучније објављујемо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 05. 2009.

Извор: Борба

Б92: Кад нам прете, још одлучније објављујемо


Упркос претњама адвоката „Луке Београд“, Телевизија „Б92“ није одустала од емитовања седме епизоде из серијала „Службена злоупотреба“ емисије Инсајдер.

„Такозвана упозорења не утичу на измену уређивачке политике Телевизије „Б92“ нити емисије Инсајдер“, рекла је „Борби“ Санда Савић, директорка вести „Б92“. Она је поновила да не постоји никакав правни основ за упозорења која је та медијска кућа добијала протеклих дана.

„То су директне претње и застрашивања. Могу да нас туже и могу да демантују информације које смо објавили, могли су то да учине и одмах након емитовања прве емисије из серијала, међутим, нису ништа предузели до сада. Цео серијал емитован је под називом „Службена злоупотреба“, дакле, говори о системским злоупотребама. Нису директно нападнути ти бизнисмени већ систем који им је омогућио да нелегално послују, што јасно показује због чега су стигле претње“, објашњава Савићева.

Телевизија „Б92“ саопштила је да су заступници „Луке Београд“ пре две недеље, на сумње да се то предузеће укључило у кампању против „Б92“ одговорили да немају ништа против те телевизије и да је у серијалу „само указано на проблем система од којег сви трпе штету“.

Директорка вести „Б92“ очекује да ће уследити и нови, пре свега, економски притисци.

„Подсећам да Б92 већ три године нема ни једну једину рекламу највеће домаће компаније „Делта“, и раније смо имали финансијске претње. Вечерашња емисија је наш одговор. Кад год нам неко на овај начин прети, ми онда још одлучније решимо да све објавимо. Подсећам, такође, да смо разговарали са представницима Луке Београд и пре емитовања прве епизоде из серијала „Инсајдер“, више пута смо им понудили да говоре у емисији, међутим, они су то одбили. Пружили смо им могућност да одговоре, одбили су и сада после свега прете и захтевају да објавимо њихову верзију приче“, рекла је јуче Савићева.

Адвокати Луке Београд послали су, после више од месец дана емитовања серијала Инсајдер, два упозорења телевизији „Б92“. Оба дописа, која су достављена дан за даном, имала су наслов „Упозорење“. У њима су адвокати тврдили да је та телевизија емитовала дезинформације, те да Београд ништа не губи зато што спорних 200 хектара није било на лицитацији. Послато упозорења заступници Луке Београд назвали су „опоменом пред законом предвиђене поступке“ и захтевали су да у Инсајдеру буду изнесене информације „у складу с правном регулативом на коју је у допису указано“.

У серијалу „Службена злоупотреба“ откривено је да је буџет на само неколико локација, и то само у Београду, оштећен за износ који се мери милијардама евра.

Антрфиле : НУНС: Сад би и адвокати да спутавају слободу медија

Независно удружење новинара Србије протестовало је јуче због упозорења адвоката Луке Београд према телевизији „Б92“ поводом емисије „Инсајдер“. НУНС је подсетио на Закон о јавном информисању, који забрањује ограничавање слободе јавног информисања поготово злоупотребом права и државних или приватних овлашћења. „Сматрамо да писмо адвоката Луке Београд упућено Б92, насловљено као ‘Упозорење поводом изношења неистинитих информација у емисији Инсајдер и захтев за престанак њиховог даљег изношења’, представља чин застрашивања новинара и медија, и директан атак на слободу јавног информисања“, пише у саопштењу НУНС-а.

НУНС наводи да „Лука Београд“, има право на одговор и право на исправку и да би те законске норме морале бити познате и правним заступницима Луке Београд и да манир упозорења управо због тога забрињава. „Адвокати се овим поступком стављају у позицију суда и пресуђују да је садржај оспорене ТВ емисије неистинит. Још више забрињава то што уочи најављеног наставка емисије ‘Инсајдер’ адвокати Луке сугеришу да је реч о новим дезинформацијама које се не смеју емитовати“, пише у саопштењу. Адвокати бранећи кљијента не смеју да угрозе слободу новинара и јавног гласила да информишу о свим питањима која су у интересу јавности, закључује НУНС.

Бојана Шкрњић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси