Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хаг удара и на Прес?!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 05. 2009.

Извор: Прес

Хаг удара и на Прес?!


БЕОГРАД - Тужилаштво Хашког трибунала најозбиљније разматра могућност подизања оптужнице против главног уредника Преса Драгана Ј. Вучићевића због непоштовања суда! За ово „кривично дело“ запрећена је казна од чак 100.000 евра и седам година затвора! Разлог за тужбу јесте објављивање транскрипата прислушкиваних разговора команданта ОВК Фатмира Љимаја које је он, током 2003.године, водио из хашког притвора!

Како сазнајемо, главни хашки тужилац Серж Брамерц током своје прекјучерашње посете Београду од српског тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића затражио је објашњење о објављивању транскрипата у Пресу.Тужилац Брамерц је рекао да ће, када се потврди аутентичност транскрипата, бити размотрена могућност подизања оптужнице против главног уредника Преса због непоштовања суда!

Обавештени извори Преса кажу да је тужилац Серж Брамерц већ покренуо интерну истрагу у Хагу како би пронашао кртицу која је Прессу доставила транскрипте, а од српског тужилаштва је затражио да поведе широку истрагу у Србији.

Притисак на српске медије

Званично, јуче нико, ни у Хашком трибуналу, ни у српском тужилаштву, није хтео да коментарише најаву подизања хашке оптужнице против Преса. Ипак, сва наша сазнања су нам потврђена у више независних, сасвим поузданих извора.

Адвокат Љубиша Живадиновић, који у Хагу брани генерала Небојшу Павковића, каже да је „најава подизања хашке оптужнице“ отворен притисак Хага на медије у Србији:

- Они немају основа да покрећу истрагу и дижу оптужницу против уредника Преса. Али, немојте се изненадити ако вас ових дана „љубазно замоле“ да им кажете од кога сте их добили. Њима је јако битно да сазнају ко је кртица у њиховим редовима. Иначе, ово је отворен притисак Трибунала на новинаре у Србији! Очигледно је да им јако смета нешто из тих докумената које сте ви објавили. Мислим да је у питању онај део који се односи на „припрему“ ослобађајуће пресуде. Уосталом, како је могуће да адвокати пре почетка процеса обећавају да ће Љимај бити слободан - прича Живадиновић.

Тома Фила, адвокат који у Хагу брани Николу Шаиновића, тврди да Хаг нема законских основа да оптужи Прес.

- Брамерц нема разлога да буде „заинтересован“ за Прес! Ви нисте дужни да откријете извор који вам је доставио те транскрипте, ако то не желите. Ви сте само радили свој посао - коментарише Фила.

И Боривоје Боровић, адвокат јединог Србина кога је Хаг ослободио, Мирослава Радића, каже да нема ни говора о томе да је Прес одговоран због непоштовања тог суда.

- Ту нема ваше одговорности јер транскрипти разговора у Шевенингену немају ознаку поверљивости. Дакле, могли сте слободно да их објавите. Сваки притвореник у Хагу је преко адвоката обавештен да му се разговори слушају... -додаје Боровић.

Подршка УНС-а и НУНС-а

Удружење новинара Србије отворено се јуче супротставило притисцима Хага на Прес и медије у Србији.

- Пре неколико месеци смо сазнали да је хашки тужилац критиковао српску власт због тога што се један лик из серије „Рођак са села“, емитоване на Јавном сервису, није о Хашком суду изражавао са одговарајућим страхопоштовањем. Сада се хашком тужиоцу, како сазнајемо, не допада то што је Пресс дошао у посед Љимајевих транскрипата. У оба ова случаја реч је о притиску хашког тужиоца на српске власти... - каже за Прес председница УНС-а Љиљана Смајловић.

Она додаје да је Пресс добро поступио када је објавио Љимајеве транскрипте.

-  Чини ми се да је и у случају Преса државни тужилац одлично реаговао, захтевом да Хашко тужилаштво прво испита да ли су транскрипти које је Прес објавио аутентични. Уколико јесу, Прес је, по мојој оцени, поступио у интересу права јавности да зна. Ако Тужилаштво покрене истрагу против Пресса, биће потребно да српска јавност брани право своје штампе да даље истражује тезлочине - наглашава она.

Независно удружење новинара Србије сматра да Прес има право да не открива извор од кога је добио транскрипте.

- То што Тужилаштво, како кажете, тражи да се испита овај случај, то је његово право. Оно се вероватно тако брани. А оно што вам ми саветујемо јесте да неоткривате од кога сте их добили. И ако су они аутентични, онда представљају драгоцен документ... - речено нам је у НУНС-у.

Антрфиле : Све хашке тужбе против новинара из бивше Југославије

Према члану 77 Правилника Хашког трибунала, за непоштовање суда може се изрећи казна од једне до седам година затвора, или новчана казна у износу од 100.000 евра, а могуће је изрећи и обе казне! До сада је по овом основу оптужено четворо новинара са територије бивше Југославије. У априлу 2003. године Хаг је подигао оптужницу против уредника подгоричког листа „Дан“ Душка Јовановића. Он је оптужен да је објавио идентитет заштићеног сведока који је 17. јула 2002. сведочио на суђењу Слободану Милошевићу. Суђење Јовановићу није завршено јер је он убијен у мају 2004. У септембру 2005. године Хашки трибунал оптужио је хрватске новинаре, Јосипа Јовића и Маријана Кржића из „Слободне Далмације“ и „Хрватског слова“, због откривања идентитета заштићеног сведока у поступку против генерала хрватске војске Тихомира Блашкића. Суђење још није завршенон. У мају 2005. године приштински новинар Батон Хаџију због непоштовања Хашког трибунала осуђен је на новчану казну од 7.000 евра. У тексту који је Хаџију написао у децембру 2004. године, он је идентификовао заштићеног сведока који је сведочио на суђењу Рамушу Харадинају.

С. Војиновић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси