Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Потребан нови поступак за убиство радника РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 04. 2009.

Извор: Данас

Потребан нови поступак за убиство радника РТС


Београд - Бивши генерални директор Радио-телевизије Србије Драгољуб Милановић требало је да буде оптужен због убиства с предумишљајем 16 радника те медијске куће априла 1999, каже адвокат Драгољуб Тодоровић и оцењује да у овом случају „није било добре правне квалификације“.

Тодоровић је урадио правну експертизу случаја НАТО бомбардовања зграде РТС-а, на основу списа које му је доставио београдски Центар за евроатлантске студије.

- Пресуда против Милановића је правоснажна и њему се не може поново судити за исто кривично дело. Једино што сада може да се уради јесте да, по захтеву тужилаштва, суд констатује да је прекршен закон у његову корист - објашњаваТодоровић.

Драгољуб Милановић је 2002. године осуђен на 10 година затвора, по оптужници за тешко дело против опште сигурности, јер у време НАТО бомбардовања није извршио наређење да људе и технику премести на сигурно. Због тога је 23. априла 1999. године 16 запослених у РТС-у изгубило живот. Оптужница против Милановића се темељила на томе да није поступио по ратној Наредби 37 о премештању људи и средстава из Абердареве улице.

Тодоровић истиче да треба трагати и за другим одговорним особама које су тада радиле у државним органима, односно у влади или председништву.

- Треба захтевати покретање новог поступка против других одговорних особа -наглашава овај београдски адвокат. Уколико се има на уму, каже наш саговорник, да је компанија Политика евакуисала своје запослене намеће се питање зашто то није учинио и РТС.

Подсетимо да савезно Министарство одбране и Влада СРЈ такође нису реаговали на неизвршење наредбе о селидби РТС-а, иако је она била издата још 26. марта1999, чиме се имплицира да постоји и одговорност људи ван те медијске куће.

Међу онима које породице погинулих радника РТС-а оптужују да су знали да ће зграда бити погођена те вечери јесу, осим осуђеног Милановића, и Милорад Комраков, Јован Ристић, Душан Јаковљевић и Душан Војводић, који је у ноћи када је бомбардован РТС дошао да изведе своју кћерку, такође запослену на телевизији.

Од министра одбране Драгана Шутановца породице су у неколико наврата тражиле да омогући њиховим адвокатима увид у предмет Правне управе тог министарства, под бројем 466 од 9. августа 2001, у којима се, према њиховим сазнањима, налазе цитати транскрипата разговора пилота НАТО авиона који је кренуо на РТС, из којих се јасно види да је Војска Србије бар пола сата раније знала да ће НАТО гађати телевизију и да упркос томе није наредила евакуацију.

Међутим, министар одбране Србије Драган Шутановац је у суботу рекао новинарима да Министарство одбране не поседује документа којима штити људе који су наводно знали да ће зграда РТС-а бити бомбардована. Шутановац је подсетио да је Министарство одбране још 2007. објавило сва документа која поседује везано за бомбардовање зграде РТС-а и додао да постоји спремност да се та документација уступи правосудним органима.

Он је казао и да је Министарство на чијем је челу затражило од судских органа да саслушају пензионисаног потпуковника Лакића Ђоровића поводом његових навода о постојању докумената везаних за бомбардовање зграде тадашње државне телевизије.

Антрфиле : Без реакције Тужилаштва

Породице су пре три године Специјалном тужилаштву предале нове доказе, међу којима и књигу Зорана Јанића „Тишина у Абердаревој“. Ипак, од тада до данас ништа се није десило. Породице настрадалих у том нападу већ годинама воде битку са правним системом, покушавајући да добију одговоре од државног врха због чега нису кажњени наредбодавци и сви они који су могли да спрече злочин.

И. Пејчић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси