Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ниски ударци уочи избора у УНС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 04. 2009.

Извор: Политика

Ниски ударци уочи избора у УНС-у


Удружење новинара Србије требало би 9. и 10. маја, на изборној скупштини у Врњачкој Бањи, да изабере новог председника ове асоцијације. За то место Управни одбор УНС-а предлаже Љиљану Смајловић, доскорашњег главног и одговорног уредника „Политике”, а Актив новинара ветерана спрема се да и званично предложи – новинаре Љубодрага Стојадиновића и Ђуру Билбију.

На предстојећи избор, међутим, већ је пала сенка. Новинарском чаршијом почеле су да колају приче да се један од кандидата повлачи, јер је усликан како пије кафу са председницом Независног удружења новинара Србије, а које неки доживљавају као конкурентско. Према наводима из писма које је „Политици” упутио Петар Стојановић, члан актива ветерана УНС-а, спорна фотографија Надежде Гаће, председнице НУНС-а, и Љубодрага Стојадиновића, кандидата за председника УНС-а, снимљена је на иницијативу Нина Брајовића, садашњег председника УНС-а. Са том фотографијом Брајовић је наводно своје „емисаре” упутио у Друштво новинара Војводине, како би дисквалификовао Стојадиновића као кандидата који, ето, кафенише са „другом страном”.

– Ја сам одлазећи председник и немам разлог да било кога компромитујем. Када су ми колеге рекле да се у кафани испред зграде Удружења налазе Нада и Љубодраг, отишао сам до њих и питао их да ли имају нешто против да се сликамо. И ја сам се сликао са њима. За мој новинарски нерв то је била занимљива фотографија на којој су кандидат за председника УНС-а, председница НУНС-а, па сам мислио да тој слици недостајем и ја, као садашњи председник. За мене је то био професионални изазов. Чак сам и рекао да је то историјска фотографија. То су били моји мотиви – објашњава Брајовић како су спорни снимци настали и додаје:

– Увек постоје спекулације шта се тиме хтело. Можда је ту фотографију видело двоје, троје људи, али у чланству није представљана као нешто што било кога компромитује. То није разлог да неко одустаје од кандидатуре. Они који сматрају да је таква фотографија компромитујућа, сами то треба и да објасне – каже Брајовић.

Велику буку и сумње које прате целу ову причу Брајовић објашњава чињеницом да је место председника УНС-а постало врло значајно и примамљиво, мада се у време његовог избора 2001. „око тог места нико није отимао”. Сматра да је то и показатељ да је УНС постигао углед. То га не чуди, јер је, каже, и сам изложен разноразним оптужбама, прозивкама и увредама које ће решити судским путем. И-мејлови против њега упућују се, по Брајовићевим речима, редакцијама, али и на највише државне адресе.

Да се повлачи из предизборне трке за место председника УНС-а потврђује и сам Стојадиновић:

– Одустао сам најпре из здравствених разлога, и то је кључни разлог. Мислим да немам ни снаге ни интереса да се у мојим годинама тога прихватим. Био би то Сизифов посао, а прича о фотографијама само је додатни разлог да одустанем. Када сам на кандидатуру пристао, направио сам велику грешку. Моја лична грешка је у процени околности у којима сам прихватио кандидатуру, али се човек непрекидно учи.
Спорне фотографије није видео лично, али два члана УНС-а су га обавестила да су исте показиване на разним местима. После тога, како каже, „атмосфера се променила и код предлагача”, тачније, појавила се дилема јер „многи сматрају да су УНС и НУНС два непријатељска удружења ”.

Међутим, о Стојадиновићевом одустајању, предлагач – Актив новинара ветерана јуче у раним поподневним сатима још званично није био обавештен, иако се скупштина новинара ветерана одржава данас.

– Ми још никог нисмо кандидовали за место председника, већ смо само одржали припремни састанак. На седници имамо два предлога за кандидате. Један је Стојадиновић, који је, како сазнајем из неких новина, одустао из неких њему знаних разлога. Други кандидат је Ђуро Билбија. Стојадиновић мене није обавестио да одустаје. Моја намера је била да он дође на скупштину и сам нас обавести о томе. Можда ћу до почетка седнице од њега добити обавештење о одустајању. Ако од Стојадиновића не добијем ништа написмено, ми ћемо њега и колегу Билбију предложити – каже Мирко Мариновић, председник актива ветерана.

Стојадиновић и Билбија су предложени за место председника УНС, јер су активни новинари, познати професионалци и спремни да посао обављају волонтерски. Иако напомиње да „сликање није коректно”, Мариновић сматра да то није разлог да се одустаје од кандидатуре, јер на снимцима нема ничег компромитујућег. Иако су цео случај осудили, и мада још није утврђено како су спорни снимци настали, Мариновић негира да ће актив ветерана да поднесе тужбу суду као што неки од актера најављују.

М. Петрић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси