Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијски могул Синиша Мали: Да ли је министар финансија прави власник Политике, Новости и Алоа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 10. 2024.

Аутор: Јелена Јеловац Извор: Нова.рс

Медијски могул Синиша Мали: Да ли је министар финансија прави власник Политике, Новости и Алоа

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали годинама се доводи у индиректну везу са куповином одређених медијских кућа. Ову причу сада је актуелизовала потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, која је објавила да је оглашен на продају и последњи део националне медијске куће “Политика” који је био у власништву државе. И с том продајом повезала управо Малог.

Није ово први пут да се Српска напредна странка и Синиша Мали повезују са власништвом у одређеним медијским кућама, посредством блиских људи. Сада је, према речима потпредседнице ССП Маринике Тепић, дошло време за потпуно преузимање “Политике”, пише Нова.рс.

Наиме, Тепић је објавила да је половину ове куће својевремено формално купио Бобан Рајић из села Вучак код Смедерева. Он је бизнис почео са радњама “Цока”, да би у време власти Српске напредне странке постао медијски могул, купивши 2022. године 50 одсто “Политике” од шабачког бизнисмена Мирослава Богићевића.

“Пре тога је Цока Рајић 2019. купио и компанију “Новости” за тричавих 2,5 милиона евра. Јавна је тајна да је Бобан Рајић само параван за лукративне послове Синише Малог, односно да Синиша Мали заправо стоји иза свих куповина Рајића, од ових медијских кућа, до Руског цара у Београду, Желвоза, Гоше (фабрика шинских возила), у којима се свуда као формални купац и власник појављује Бобан Рајић из села Вучак“, навела је Тепић.

Бобан Рајић Фото:фацебоок/бобан рајиц

Она је истакла и да се Синиша Мали помиње у јавности као власник таблоида “Ало” који је смештен у истој згради као и “Вечерње новости“.

„Већ годинама се прави новинари дневних новина “Политика” жале да су портал “Политике” преузели ‘новинари’ баш из таблоида Ало, што се могло видети по текстовима који се објављују. Сада се очигледно цела прича узимања власништва над овим медијима приводи крају и “Политика” као таква реално престаје да постоји“, закључила је Тепић.

Припрема за моменат кад падну с власти

У изјави за Нову, Тепић каже да је веза између Синише Малог и Бобана Рајића, адвокат министра финансија Игор Исаиловић. Он је, иначе, регистровао Рајићеву фирму “Медиа 026”, која је купила “Новости”.

“Мислим да овде имамо посебно сензитивну тему, јер се ради о националним брендовима, националним медијским кућама “Политика“ и “Новости”. Била бих у стању да вам потпишем да 70 одсто људи у Србији појма нема да су приватизовани. Односно да су Новости продате овом бизнисмену који је стартовао са радњама Цока. Као и да је половина Политике продата”, каже Тепић и додаје:

“Потпуно је јасно да браћа Рајић из села Вучак код Смедерева немају капацитет нити новац да сами у томе учествују”.

Потпредседница ССП тврди да има и сведочења људи из Смедерева да су врло често виђали Синишу Малог у аквапарку и у ресторану “Белведере” у Смедереву.

“Кључна ствар овде је да куповина “Политике” и “Новости” није само припрема за одржавање рејтинга СНС, као што им је послужио Телеком – да с једне стране буде ту за одржавање рејтинга, а с друге да буде батина за опозицију. Ово је припрема за моменат кад падну с власти, да имају приватни медиј. Једно су утицај на јавни сервис, Пинк и Информер који имају аутоване власнике. Ово је нешто потпуно друго и тврдим да је припрема да имају своје медије за повратак на власт, онда кад буду смењени”, закључује Тепић.

Адвокат као тачка повезивања

Иначе, за Бобана Рајића, бизнисмена из Смедерева, јавност је први пут чула када је Удружење новинара Србије открило да преко своје фирме “Медиа 026“ купује “Вечерње новости” по цени од 300 милиона динара.

Рајић се спомиње као власник у неколико предузећа: “Рајић инвест“, “Медиа 026“ и “РЦБГД“, а такође је и директор компаније „Цока“.

Он је тада ангажовао адвоката Синише Малог Игора Исаиловића да му у пословном регистру оснује компанију која ће преузети Новости.

КРИК је писао да Исаиловић више од 10 година водио послове офшор компанија иза којих су тајно стајали Синиша Мали и његова бивша супруга. Таква је била компанија „Бусy Финанциал Цорп“ са Британских Девичанских Острва коју је породица Мали основала како би преко ње купила кола и избегла да плати порез. Исаиловић је имао пуномоћје да обави куповину мерцедеса.

О овоме је за КРИК говорила управо бивша супруга министра финансија Марија Мали, која је испричала да је Мали био ментор Исаиловићу и научио га процесу оснивања офшор компанија.

“Исаиловић је Малом помогао и да смисле како да преваре Агенцију за борбу против корупције и лажно прикажу порекло 95 хиљада евра кеша које је однекуд добио Мали, о чему је бивша супруга говорила. Када је постао градоначелник, Мали је Исаиловића овластио да води његову кључну консултанску фирму “Оли цонсултинг”, писао ј КРИК.

Овај адвокат био је власник компаније и са председницом Скупштине Аном Брнабић, која је пријатељица Синше Малог из школских дана. Ова компанија звала се “Енергy & Иноватион”.

“Исаиловић је имао различите моћне клијенте којима је оснивао фирме – Срђана Миловановића, који је недавно купио две телевизије са националном фреквенцијом ПРВУ и О2, али и Звонка Веселиновића, чувеног српског криминалца са Косова”, писао је КРИК.

Када је Рајић био директор компаније „Дунав”, Исаиловић је контролисао његов рад као члан надзорног одбора, према подацима Агенције за привредне регистре.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси