Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Протести због одлуке пољског радија да све новинаре замени вештачком интелигенцијом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 10. 2024.

Извор: Дневни европски сервис

Протести због одлуке пољског радија да све новинаре замени вештачком интелигенцијом

Радио станица из Пољске изазвала је контроверзу и протесте након што је отпустила све новинаре, а затим поново покренула емитовање са спикерима које је креирала вештачка интелигенција.

Станица ОФФ из Кракова на југу Пољске, новинаре је отпустила пре неколико недеља, а ове недеље је поново почела да емитује и саопштила да је то „први експеримент у Пољској са новинарима који су….виртуелни карактери које је створила вештачка интелигенција“.

Радио је саопштио да је креирао три „аватара“ који су тако дизајнирани да прилозима о култури, уметности и дрштвеним питањима, укључујући и проблеме ЛГБТQ+ заједнице, допру до младих људи.

Директор радија Марћин Пулит је у саопштењу рекао да желе да добију одговор на питање да ли вештачка интелигенција представља више прилику, или претњу за медије, радио и новинарство.

Потез краковског радија изазвао је пажњу у целој Пољској, након што је новинар и филмски критичар Матеуш Демски, који је донедавно водио емисију на том радију, у отвореном писму изразио протест „због замене запослених вештачком интелигенцијом“.

„То је опасан преседан који нас све погађа“, написао је Демски, додајући да би то могло да отвори врата „свету у којем би искусни запосленици повезани годинама са медијским сектором и људи запослени у креативној индустрији могли да буду замењени машинама“.

Демски је агенцији АП рекао да је петицију коју је он покренуо до 23. октобра потписало више од 15.000 људи, као и да је примио позиве стотина људи, међу којима и много младих, који не желе да буду заморчићи у таквом експерименту.

Демски је радио на Радију ОФФ од фебруара 2022. године и углавном водио емисију у којој је разговарао са избеглим Украјинцима, све док са десетинама колега није отпуштен у августу ове године. Рекао је да је то било посебно шокантно јер се станица делом финансира из новца пореских обвезника.

Пулит, са своје стране, тврди да је отпуштање уследило јер је слушаност рад пала „готово на нулу“.

Његова станица је 22. октобра емитовала интерјву који је водио „вештачки“ спикер са гласом пољске нобеловке, књижевнице Виславе Шимборске, која је умрла још 2012. године.

Министар за дигитализацију и заменик премијера Кжиштоф Гавковски изјавио је да је прочитао писмо Демског и да је потребан законски оквир који ће регулисати вештачку интелигенцију.

„Иако сам фан развоја вештачке интелигенције, мислим да се све више и више прелазе неке границе“, написао је министар на платформи Икс.

„Широка примена вештачке интелигенције мора да иде у користи људи, а не против њих“, додао је Гавковски.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси