Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ал Џазира осудила ‘неутемељене’ оптужбе Израела против новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 10. 2024.

Ал Џазира осудила ‘неутемељене’ оптужбе Израела против новинара

Медијска мрежа Ал Џазира осудила је израелске “неутемељене оптужбе” да су шесторица њених новинара који извјештавају из опкољеног сјеверног појаса Газе “терористи”.

Медијска мрежа у сриједу је жестоко осудила “неутемељене оптужбе” израелске војске, која је у објави на мрежи X описала неке од дописника Ал Џазире на арапском језику као “оперативце” који раде за оружано крило Хамаса, и шире “пропаганду ” групе у опкољеној и бомбардованој енклави.

Шест именованих новинара су Анас ал-Схариф, Талал Аруки, Алаа Салама, Хосам Схабат, Исмаил Фарид и Асхраф Сарај.

Мрежа види оптужбе “као очит покушај да се ушутка неколицина преосталих новинара у регији, чиме се сурова стварност рата прикрива од публике широм свијета”, стоји у саопћењу.

“ Ал Џазира категорички одбацује приказивање наших новинара као терориста од стране израелских окупацијских снага и осуђује кориштење измишљених доказа”.

Мрежа је примијетила да су израелске снаге у Гази прошле године убиле више од 100 новинара и медијских радника “у покушају да ушуткају гласника”.

Напади на Ал Џазиру

Прошлог мјесеца израелске снаге извршиле су рацију у уреду Ал Џазире у Рамаллаху на окупираној Западној обали и наредиле његово хитно затварање након одлуке кабинета израелског премијера Бењамина Нетанyахуа у мају 2024. да угаси Ал Џазиру у Израелу.

Израелске снаге убиле су најмање три новинара Ал Џазире у Гази од октобра прошле године.

У јулу су новинар Ал Џазире Исмаил ал-Гхоул и његов сниматељ Рами ал-Рифи убијени у израелском зрачном нападу на избјеглички камп Схати, западно од града Газе. Двојац је носио медијске прслуке, а на возилу су имали знакове за идентификацију када су нападнути.

У децембру је новинар Ал Џазире Самер Абудаqа убијен у израелском нападу на Khan Younis на југу Газе. Шеф уреда Ал Џазире за Газу, Wael Dahdouh, такођер је рањен у том нападу.

Дадоухова супруга, син, кћи и унук убијени су у израелском зрачном нападу на избјеглички камп Нусеират у октобру прошле године.

У јануару је Дахдоухов син Хамза, који је такођер био новинар Ал Џазире, убијен у израелском ракетном нападу на Khan Younis.

Прије рата у Гази, ветеранску дописницу Ал Џазире Shireen Abu Akleh-у биле су израелске снаге док је извјештавала о израелском нападу на Јенин на Западној обали у мају 2022. године.

Иако је Израел признао да је један од његових војника вјероватно убио Абу Аклех, није покренуо никакву кривичну истрагу о убиству.

Израелски рат против Газе најсмртоноснији за новинаре

Према Одбору за заштиту новинара (ЦПЈ), најмање 128 новинара и медијских радника убијено је у израелским нападима у Гази од почетка рата.

Организација за заштиту слободе медија саопћила је прошле године да је израелски рат против Газе најсмртоноснији у модерној хисторији за новинаре.

У свом извјештају ЦПС је скренуо позорност на оно што је назвао “очигледним обрасцем циљања новинара и њихових породица од стране израелске војске”.

Палестински новинари у Гази настављају радити у тешким увјетима, суочавајући се с сталним бомбардирањем, расељавањем и могућим нападима од стране израелских снага.

Ал Џазира је у свом саопћењу позвала међународну заједницу да дјелује с “највећом хитношћу” како би заштитила животе шесторице новинара, додајући да чврсто стоји при свом увјерењу да “новинарство није злочин”.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси