Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Матић: Претње новинарима постају све страшније, никада не знате када ће вас неко ударити на улици, Бјелица: Нема анонимности на интернету уколико надлежни одраде свој посао
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 10. 2024.

Аутор: Курир Извор: Курир

Матић: Претње новинарима постају све страшније, никада не знате када ће вас неко ударити на улици, Бјелица: Нема анонимности на интернету уколико надлежни одраде свој посао

"Момку од 23 године смо избацили два лека и шећер одличан", "ендокринолози кљукају људе лековима које уопште не треба да пију", овако гласе неке од порука на профилу Дијабетес револуција, који воде персонални тренери, браћа Душан и Стојан Рајић, који без медициниске спреме и знања лече децу оболелу од дијабетеса и укидају им лекове.

Ово може указивати на извршење кривичног дела надрилекарство, за које је запрећена казна затвора. На ову тему за Курир телевизију говорили су Веран Матић, председник Комисије за истраживање убистава новинара, као и Драгана Бјелица, чланица Сталне радне групе за безбедност новинара УНС, пише Курир.

 

Њих двојица су упутили претње и јавно објављивали фотографије новинарке Курира, Јелене С. Спасић, у чијем се тексту браћа Рајић нису ни помињала, а о томе како треба поступити поводом малтретирања које новинари трпе на интернету говорио је Матић:

- У оваквим ситуацијама Тужилаштво за високотехнолошки криминал мора санкционисати оне који прете. Некада су те претње са интернета биле испод 50%, а сада је у питању више од 60% претњи.

 

- Нема анонимности уколико надлежни одраде свој посао. Када људи прете новинарима они могу да буду предмет кривичног гоњења. Они тренутно имају свој тренутак медијске пажње, али они као фитнес тренери не могу да замене лекаре - истакла је Бјелица.

Матић је говорио о примерима напада на новинаре где су преступници ефикасно идентификовани и процесуирани, али је објаснио и да су напади и гнусне претње на рачун новинара, само зато што раде свој посао, изузетно учестале, па рекао:

Курир телевизија Матић: Претње новинарима су све страшније, не знате да ли ће вас неко на улици ударити

- Речи су све теже и теже, претње све опасније, а када изађете на улицу не знате да ли ће вас неко ударити и помислити да треба да обистини оно што се може прочитати у коментарима. Сада је ситуација таква да је новинар потпуно незаштићен.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси