Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ИНТЕРВЈУ Јелена Обућина, уредница и водитељка Дневника на ТВ Нова: Вређања и претње највише трпе људи на терену
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 10. 2024.

Аутор: Владимир Матковић Извор: Данас

ИНТЕРВЈУ Јелена Обућина, уредница и водитељка Дневника на ТВ Нова: Вређања и претње највише трпе људи на терену

Дневник телевизије Нова је почео да се емитује на данашњи дан пре две године, наследивши веома гледани „Преглед дана“.

Уредница и водитељка Дневника Јелена Обућина говори за Данас о овом јубилеју, признањима које је Дневник Нове добио, о томе и зашто се ова информативна емисија разликује од инфо емисија на другим телевизијама, о поверењу које је стекла код гледалаца, али и о изазовима бављења професионалним новинарством у Србији.

*Да ли је одлука да се термин Дневника ТВ Нова поклопи с термином Дневника РТС била рискантна, има оних који мисле да заправо Дневник Нове ради посао Јавног сервиса, шта кажете на такве коментаре?

– РТС у термину Дневника на који су гледаоци навикли деценијама може да пусти црно – људи ће то гледати. Ни ово што сад пусте не разликује се много. То је протокол употпуњен најавама. Али, ризик да кабловски оператер који се не види на територији читаве Србије својом информативном емисијом може да угрози рејтинг РТС не постоји. Садржински су поражени – јер ми заиста преиспитујемо Владине политике које се тичу грађана. Са њима смо у ГСП, на њиви, у изнајмљеном стану, на пијаци… ми се бавимо људима и проблемима које погрешна политика или недостатак институција производе. Они се баве одржавањем рејтинга. Не свог.

*Дневник је недавно у оквиру конференције #Дигитал2024 проглашен за најбољу домаћа информативну емисију – како гледате на ово признање и шта оно за вас значи?

– За такво признање потребна је и храброст оног који награду додељује. Хвала. Ја верујем да смо то заслужили.

*Гледаоци су препознали аутентичност и поузданост информација које објављујете, то свакодневно доказују рејтинзи. Јасан став редакције којим почиње свака емисија у виду већ одлично познатих Уводника променио је перцепцију информативног програма у Србији и достигао велику популарност и у региону, како сте у томе успели?

– Људи воле да чују шта мисли онај који им се обраћа са телевизије. Уводи на почетку, као и слободније најаве прича, својствене су ауторским емисијама. Ми смо то пришили Дневнику и то није формат о којем би вам на факултету рекли да је пожељан. Али не стоји му лоше тај додатак. И онда су то почели да раде и други. Ми, ипак, коментар одвајамо јасно, увек реченицом на његовом крају: „а сад, почиње Дневник“.

*Колико је Дневник Нове помакао збивања на медијској сцени Србије бавећи се професионалним новинарством?

– Нимало. Добио је поверење гледалаца. Медији су на истим позицијама на којима су били.

*Да ли ви и екипа Дневника трпите притиске с обзиром на то да је у Србији бављење професионалним новинарством тешко?

– Притисак власника и уредника не постоји. То је реткост. Постоје вређања, претње, онлајн малтретирање споља. То највише осећају људи који су на терену – од оних који су индоктринирани да смо ми мрзитељи Срба и Србије.

*Овај рођендан Дневник Нове је дочекао у новом, визуелно освеженом студију, као и са новом рубриком „Разговор о вести“ у којој интервјуишете своје госте. Како их бирате?

– Некад по вести дана, некад насупрот њој, јер ћемо њу свеједно обрадити. Биће ту интересантних гостију. Гледајте Дневник и Разговор о вести.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси